Trka u Bjankijevu čast

[dropcap]SOČI[/dropcap] Vozači Formule 1 voziće Veliku nagradu Rusije u čast Francuza Žila Bjankija, koji je u kritičnom stanju poslije nesreće u Japanu.

Vozači su na svojim kacigama zalijepili naljepnice “Svi za Žila #17”, što je broj 25-ogodišnjeg Francuza u šampionatu.

Bjanki je doživio tešku nesreću na legendarnoj “Suzuki”, kada je udario u kran koji je iznosio bolid Adrijana Sutila. Hitno je operisan i njegovo stanje je kritično, ali stabilno.

“Svi mislimo na Žila. Biće nam teško. Vozićemo za njega i biti profesionalni koliko možemo, ali sigurno ćemo u mislima biti s njim, moliti se za njega”, rekao je Fernando Alonso, vozač Ferarija.

Sunarodnik i Bjankijev dobar prijatelj Roman Grožan rekao je da bi mladi Fracuz sigurno htio da trka u Rusiji bude održana i pored njegovog teškog stanja: “Žil i njegova porodica su sigurno već dali odobrenje da se održi trka. On bi sigurno tako želio. Ako znam jednu stvar koju bi htio, to je da se nastavi s trkanjem.”

Na pitanje da li je posjetio Bjankija u bolnici i da li ga je vidio, Grožan je odgovorio: “Nažalost, nisam. U ovom trenutku samo porodica može da ga posjeti i vidi. Ali, poštujem to, ako doktori kažu da je tako najbolje u ovom trenutku, onda neka bude tako.”

Marusija je saopštila u petak da će na trci u Sočiju učestvovati samo s jednim bolidom u znak poštovanja prema svom povrijeđenom vozaču. Marusija je za VN Rusije prijavila rezervnog vozača Amerikanca Aleksandra Rosija, ali on neće učestvovati na trci, tako da će jedini predstavnik britanskog tima biti 23-ogodišnji Englez Maks Čilton.

Kvalifikacije za VN Rusije su u subotu od 13 časova, a start trke u nedjelju u istom terminu.

Lotus na Mercedesov pogon

Ekipa Lotusa i zvanično je potvrdila da će iduće godine promijeniti dobavljača motora.

Lotus će, naime, od 2015. voziti s Mercedesovim motorima, a dogovor je postignut još ljetos, ali je britanskom timu bilo potrebno nekoliko mjeseci da raskine ugovor sa sadašnjim dobavljačem Renoom.

“Naša je želja da Mercedesov E23 Hybrid označi početak novog uspješnog perioda Lotusa. Hvala Renou, koji se upisao u istoriji Lotusa i učestvovao u dobrim rezultatima”, izjavio je Metju Karter, izvršni direktor Lotusa.