Prekinut Markezov niz

[dropcap]BRNO[/dropcap] Vozač Repsol Honde, Dani Pedrosa, prekinuo je niz od 10 uzastopnih pobjeda svog timskog kolege Marka Markeza trijumfom na Velikoj nagradi Češke.

Markez, branilac titule u Moto GP šampionatu, neporažen je bio od početka sezone do dolaska u Brno, gdje je Pedrosa slavio u vremenu od 42:47,8 minuta. Drugo mjesto, sa sekundom zaostatka, zauzeo je Horhe Lorenco iz Jamahe, dok se na podijumu našao i devetostruki svjetski šampion Valentino Rosi, takođe iz Jamahe.

Markez je na kraju morao da se zadovolji četvrtim mjestom, s pet sekundi zaostatka iza Doktora, a slijedili su ga Andrea Janone (Pramak Dukati), Andre Doviciozo (Dukati) i Štefan Bradl (LCR Honda). Prvu desetoricu kompletirali su Aleš Espargaro (Forvard), Bredli Smit (Jamaha Teh 3) i Alvaro Bautista (Gresini Honda).

Od Katara do Indijanapolisa, skoro pet mjeseci trajala je Markezova dominacija, ali je njoj došao kraj u Brnu. Pred više od 100.000 gledalaca za pobjedu su se borili Pedrosa i Lorenco, dok Markez nijednog trenutka nije uspio da im priprijeti, iako je startovao prvi. Mladi Španac je vodio veliku borbu s Rosijem, ali je iz nje kao pobjednik izašao Italijan, koji je samo dan ranije u udesu tokom treninga zaradio otvorenu ranu na prstu.

Rosiju je trka u Brnu, inače, bila 245. u kraljevskoj klasi, po čemu je postao rekorder u šampionatu. Pedrosa se u svakom slučaju postarao da niz pobjeda Repsol Honde bude nastavljen u Brnu, a takođe je unio i malo neizvjesnosti u borbu za titulu. Markez u generalnom poretku sada ima 263 boda, 77 više od svog timskog kolege, dok je Rosi treći sa 173 boda.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Britanije na stazi “Silverston” 31. avgusta.

Rins slavio prije kraja

Vozač Estrelja Galicije Aleks Rins napravio je grešku koja se rijetko viđa, pošto je krug prije kraja trke u Brnu u Moto3 kategoriji počeo da slavi pobjedu.

Krug prije kraja Rins se borio na čelu s timskim kolegom Aleksom Markezom i vozačem Red bul KTM tima Džekom Milerom. Iako je ostao još jedan krug, on se trijumfalno podigao sa svog motora i počeo da slavi. Svi ostali vozači najnormalnije su nastavili da voze, a kada je Rins uvidio grešku bilo je kasno da se vrati na sam vrh. Pao je na 14. poziciju, a trku je završio na 9. mjestu.