Srbija bolja i od Francuske, u finalu protiv SAD!

[dropcap]MADRID[/dropcap] Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale prvenstva svijeta pošto je večeras u polufinalnoj utakmici savladala u Madridu selekciju Francuske sa 90:85 (21:15, 25:17, 15:14, 29:39).

Košarkaška lavina iz Srbije zbrisala je na ovogodišnjem Mundobasketu u Španiji i aktuelne prvake Evrope.

Nakon blistavih pobjeda u osmini finala protiv Grčke i u četvrtfinalu protiv Brazila, fantastični Ðorđevićevi momci smogli su snage za još jednu veliku partiju, pa su preskočili i pretposljednji stepenik na putu ka vrhu svijeta.

Kao i na prethodnim mečevima, put ka trijumfu srpski tim je trasirao angažovanom i hrabrom, prije svega kolektivnom igrom, ali je istinski komandant, po običaju, bio nevjerovatni košarkaški majstor Miloš Teodosić.

Zahvaljujući njegovim poenima, a postigao ih je 18 u prvom poluvremenu, Srbija je na odmor otišla sa plus 14 (46:32). Taj sjajni period, ispostaviće se, biće presudan za konačan ishod u ispunjenoj madridskoj Palati sportova.

Srbija je i u trećoj četvrtini diktirala pravi tempo, čitav tim je pružio maksimum da zadrži stalno vođstvo. To je nacionalnom timu Srbije i pošlo za rukom, ali je u posljednjoj četvrtini uslijedila prava drama, jer su Francuzi neočekivano povukli i velikom serijom drastično smanjili prednost.

Činilo se da mogu čak do preokreta, sve dok na scenu ponovo nije stupio briljantni Teodosić, pridružio mu se i Bogdanović, pa je nekoliko “svemirskih” trojki vratilo stvari na svoje mjesto (77:68, 80:74).

Uporni “trikolori” nisu se predavali i finiš meča odigran je u “jednom dahu”.

Na 40 sekundi prije kraja prišli su na minus tri (84:81), a potom i na 85:88 dvije sekunde prije zvuka sirene, ali su srpski košarkaši stoički sve izdržali. Bjelici, a potom i Simonoviću sekund prije kraja, nije zadrhtala rukom prilikom izvođenja slobodnih bacanja i to je bilo dovoljno za neopisivo slavlje reprezentativaca Srbije.

Maestralni Teodosić predvodio je ekipu do trijumfa sa 24 poena, Bogdanović je dodao 13, Marković, Krstić i Raduljica po 11, a Bjelica 10 koševa.

U redovima “trikolora” odskočio je Batum sa 35, Dijao je postigao 13, a Ertel 12 poena.

Finalna utakmica prvenstva svijeta između Srbije i SAD igra se u nedjelju u Madridu od 21 sat.