Željo, Sarajevo i Mladost u polufinalu kupa

Odigrana su tri revanš susreta četvrtfinala Kupa Bosne i Hercegovine. Plasman u polufinale izborili su Sarajevo, Mladost iz Doboja kod Kaknja i Željezničar.

Željezničar – Radnik 2:0 (4:2)

Željezničar je na stadionu Grbavica ugostio Fudbalski klub Radnik. Plavi su zaprijetili već u drugom minutu susreta, šutirao je je Musa, ali je Lučić siguran. Tri minuta kasnije nova prilika za Željezničar. Zaprijetio je Marković, ali je Lučić opet na mjestu.

U osmom minutu Plavi ponovo prijete. Ovaj put pokušao je Miroslav Stevanović, ali promjene nije bilo. Četiri minuta kasnije fantastična prilika za Zebu. Kapiten Plavih prebacio je Lučića, a lopta je otišla pored lijeve stative gola Radnika.

Kapiten ekipe s Grbavice opet prijeti u 26. minutu susreta. Odlično se Zeba oslobodio čuvara, ali je ovaj put šutirao pored desne stative gola Lučića.

Radnik je zaprijetio u 36. minutu susreta preko Domagoja Franića, ali njegov udarac odlazi preko gola Kjosevskog. U 39. minutu Zeba je izašao sam pred Lučića, prebacio ga, ali je loše šutirao, pa je odbrana Radnika otklonila opasnost. Nastavili su Plavi s napadima i u završnici prvog poluvremena, pokušavali su Stevanović i Bogićević, ali se mreža Lučića nije zatresla.

Željezničar je od samog počekta drugog poluvremena imao terensku inicijativu, ali konkretnih prilika nije bilo. U 61. minutu Zeba je odlično “uhvatio” volej, ali je odbrana Radnika intervenisala i spriječila opasnost po Lučića.

Željezničar je poveo u 71. minutu susreta. Stanić je poslao dugu loptu u šesnaesterac, Blagojević glavom asistirao Nikoliću, koji matira nemoćnog Lučića. Svoj drugi gol Željezničar postiže u 82. minutu susreta. Precizan je bio Samir Bekrić.

Travnik – Sarajevo 2:2 (2:4)

U uzbudljivoj utakmici, Sarajevo je u Travnik donijelo prednost iz prvog susreta i sa dva postignuta, a bez primljenog gola na svom terenu, bordo tim je bio favorit da i u Travniku ostvari pozitivan rezultat i rutinski se plasira u polufinale Kupa BiH.

Svoje uvjerenje u pobjedu pokazao je i trener Mehmed Janjoš, koji nije u Travnik poveo najboljeg fudbalera Sarajeva Harisa Duljevića. Sarajevo je ulogu favorita opravdalo već u 5. minutu, kada mrežu domaćeg tima pogađa Said Husejinović. Sa desne strane je centrirao Anel Hebibović, a Husejinović glavom matira golmana domaćih za vodstvo gostiju koje im je već tad širom otvorilo vrata polufinala Kupa BiH.

Travniku su do kraja susreta bila potrebna četiri gola da bi preokrenuo zaostatak iz tog momenta. Ipak, domaći se nisu predali. Krenuli su po poravnanje, a njihova porozna odbrana nije pokleknula nakon nekoliko kontri Sarajeva. Umjesto toga, došlo je poravnanje. Igrao se 17. minut utakmice kada je mrežu Adija Adilovića pogodio Sabahudin Jusufbašić, koji je bio strijelac poslije dodavanja Smajića. Jedan udarac mu je izblokiran, ali mu se lopta vratila, a iz drugog pokušaja je bio precizan.

Donijelo je to erupciju oduševljenja na ionako uzavreloj tribini sa navijačima Travnika, ali utakmica je značajno izgubila na intenzitetu u prvom periodu poslije poravnanja. Tek poneki izlet trojke Hebibović – Bekić – Anđušić sa jedne strane i Jusufbašića i Smajića sa druge strane uzburkao bi inače mirnu utakmicu.

U 28. minutu Irhan Smajić je sam izašao pred gol Sarajeva, a njegov udarac je odbranio Adi Adilović, koji je poslao loptu u korner. Sarajevo je na drugoj strani zaprijetilo preko Hebibovića i Anđušića, ali su obojica bili neprecizni. Do kraja poluvremena, domaći tim je u 40. minutu mogao do vodstva, ali su se Jusufbašić i Smajić spetljali, te na kraju nije bilo promjene rezultata, a poluvrijeme je okončano rezultatom 1:1.

Na otvaranju drugog dijela, publika u Travniku je imala šansu da vidi nova uzbuđenja. Već u 48. minutu, Sarajevo je imalo šansu da ponovo dođe do vodstva, a udarac Saida Husejinovića je zaustavio golman domaćih. Već u narednom napadu, došlo je do duela Bekića i golmana Đurića, a na travi je ostao čuvar mreže Travnika. Domaći su smatrali da je Bekić zaslužio žuti karton, a pošto je već od ranije imao jedan, drugi bi mu ujedno bio isključujući.

Sa njima se nije složio sudija, koji je Bekića samo usmeno opomenuo, a on je nedugo potom napustio teren. Umjesto njega je u igru ušao Mersudin Ahmetović, koji već u 55. minutu pogađa za novo vođstvo Sarajeva. Dušan Hodžić je uspio da stigne jednu loptu uz dosta problema i ubaciti u sredinu, a tamo se golman Đurić sudara sa jednim svojim saigračem, zahvaljujući čemu lopta dolazi do Mersudina Ahmetovića, koji lagano pogađa za novo vodstvo Sarajeva.

Nije dugo trajala radost Bordo tima, jer je već u 59. minutu Hrustan Kadrić donio poravnanje Travniku. Ponovo je odbrana Sarajeva bila previše komotna, a Kadrić je to iskoristio.

Tempo igre značajno je opao nakon poravnanja rezultata, a činilo se da Travnik jednostavno nema snage da nastavi da prijeti Sarajevu. Bordo tim je imao prednost dovoljno veliku da samo ima za cilj što komotnije privesti utakmicu kraju. Rezultat se na Piroti nije mijenjao do kraja susreta.

Fudbaleri Mladosti iz Doboja kod Kaknja slavili su i u drugoj utakmici protiv Bosna Seme. Ekipa Husrefa Musemića upisala je trijumf rezultatom 3:2 i s ukupnih 9:5 prošla u polufinale Kupa Bosne i Hercegovine.

U posljednjem susretu četvrtfinala Kupa Bosne i Hercegovine snage će odmjeriti Široki Brijeg i Zrinjski. Ekpa s Pecare slavila je u prvom susretu na stadionu Pod Bijelim brijegom rezultatom 2:0.

(Radiosarajevo.ba)