Slavija poštuje Borac, ali ne da bodove

[dropcap]ISTOČNO SARAJEVO[/dropcap] Fudbalski šampionat BiH, koji nosi naziv BHT Premijer liga, nakon reprezentativne pauze nastavlja se ovog vikenda utakmicama 7. kola, u kojem će banjalučki Borac gostovati u Foči kod Slavije.

Slavija je jedna od četiri ekipe koje ove sezone još nisu osjetile gorčinu poraza. Uz to, izabranici Dragana Radovića imaju mini-seriju od tri pobjede te se nadaju da će isto nastaviti i u meču s Banjalučanima.

“Borac je jak i kvalitetan protivnik. Neće nas zavarati neki njihovi slabiji rezultati ove sezone. To nije mjerilo, jer znamo da Banjalučani imaju šta pokazati. Mi smo ušli u dobar ritam, želimo ga nastaviti, a to je moguće samo ako budemo strpljivo i pametno gradili našu igru. Ne smijemo srljati. Moramo čekati pravu priliku i kada se ukaže, onda je iskoristiti na pravi način. Uvjeren sam da će nas gosti napasti. Borac je pod većim pritiskom, a to je naša šansa i ne treba je propustiti”, kaže Radović za Nezavisne novine.

Tim iz Istočnog Sarajevo će i ovu utakmicu igrati u Foči, a prvenstvena pauza je dobro došla defanzivcu Mladenu Lemezu, koji se oporavio od povrede. Zbog povrede je upitan nastup napadača Igora Lambulića.

Borac je mini-pauzu iskoristio za dodatne pripreme i provjeru sa Zagrebom, a u srijedu je uspješno preskočio prvu prepreku u Kupu RS. Banjalučani na megdan Slaviji stižu sa devete pozicije i sa samo sedam bodova. Ipak, optimizma ne nedostaje.

“Vjerujem da ćemo se s ovog gostovanja vratiti sa bodovima. Slavija ima kvalitetan tim, ali imamo i mi. Malo me muči povreda ruke, ali mogu da igram”, kaže jedan od najboljih igrača Borca Joco Stokić.

Trener Borca Vinko Marinović na ovom meču ne može da računa na Mladena Žižovića (žuti kartoni).

“Već smo previše bodova izgubili na svom terenu i vrijeme je da ih počnemo vraćati sa gostovanja. Pauzu smo pametno iskoristili i nadam se dobrom rezultatu u Foči. Što se Slavije tiče, njihov plasman na tabeli sve govori, a najveća prijetnja za nas su iskusni napadač Zoran Kokot, te mladi Anel Salković”, rekao je Marinović.

Derbi starih rivala i prošlosezonskih finalista Kupa BiH, ove subote zakazan je na “Bilinom polju” između Čelika i Sarajeva. Ambiciozni gosti sa “Koševa” dolaze s na mjerom da prekinu rezultatsku krizu, koja bi vratila mir u svlačionicu, ali i među sve nezadovoljnije navijače.

“Pauzu smo iskoristili za maksimalno opuštanje igrača boraveći na pripremama u Čitluku. To nam je bilo potrebno, jer smo mjesec dana unazad odigrali deset utakmica. Očekujem da se to odrazi i na rezultat u Zenici, gdje putujemo pod imperativom pobjede. Nakon euforije došlo je do naglog pada i zato je ova utakmica dobra prilika da se vratimo na pravi kurs”, smatra Dženan Uščuplić, šef stručnog štaba Sarajeva.

U taboru “crveno-crnih” Sarajlijama prepuštaju ulogu blagog favorita, ali ipak obećavaju da će učiniti sve da poprave ovosezonski skor od tek jedne pobjede.

“Utakmica protiv kvalitetnog rivala, kao što je Sarajevo, dolazi u lošem trenutku za nas. Nakon ispadanja iz Evrope gosti se sada po svaku cijenu žele iskupiti. Biće teško naći načina da ugrozimo njihov gol, ali mi smo jedina ekipa koja je prošle polusezone porazila Sarajevo. Oni su i u toj utakmici bili favoriti, ali su na kraju izašli pognute glave. Nadam se sličnom scenariju i sada”, kazao je Nizah Hukić, trener Zeničana.

U nastavak prvenstva s vrha tabele kreće Široki Brijeg. U hercegovačkom derbiju snage će odmjeriti sa Veležom, ekipom koja se ove sezone sve više “gura” među pretendente za visok plasman.

“Neće biti lako pobijediti Velež, koji se voli nadigravati. Međutim, nama odgovaraju jači protivnici na ‘Pecari’ pa vjerujem da ćemo biti na visokoj razini”, smatra Vagner Santos Lago, fudbaler Širokobriježana.

Trener Slaven Musa zbog povreda neće moći računati na Ivana Peku i Filipa Mihaljevića. Upitan je i Davor Landeka, a nekadašnji reprezentativac i najnovije pojačanje Boris Pandža je u kombinaciji za udarnih 11.