Prežaljena Srbija u četvrtfinalu SP

[dropcap]MADRID[/dropcap] Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u četvrtfinale prvenstva svijeta u Španiji posto je večeras u utakmici osmine finala savladala u Madridu selekciju Grčke sa 90:72 (23:20, 23:22, 18:13, 26:17).

Izabranici selektora Aleksandra Ðorđevića ostvarili su veliki uspjeh i poslije skora 2-3 u A grupi trijumfovali protiv favorizovanih Grka, koji su u grupi B zabilježili svih 5 pobjeda.

Srpski košarkaši su oduševili na večerašnjoj utakmici i do nogu potukli favorizovanog protivnika. Igrali su sjajno od početka do kraja utakmice, a uspjeh su ostvarili mnogo lakše nego što su, vjerovatno, i sami očekivali.

Reprezentativci Srbije ušli su u meč angažovano i veoma motivisano. Miloš Teodosić je maestralno predvodio tim majstorskim asistencijama i poenima, igralo se žustro i agresivno pod oba koša, ali je Srbija imala inicijativu i diktirala tempo.

Posebno dobro srpski košarkaši igrali su u napadu, organizovano, smireno i precizno, pa su značajno iznenadili Grke. Poslije prvih 20 minuta velike bitke na odmor su otišli sa plus četiri poena (46:42), nakon što je Kalinić, uz Teodosićevu pomoć, prosto briljirao.

U drugom dijelu utakmice očekivao se veliki pritisak Grka. Kalates i Printezis su nagovijestili da bi mogli da se vrate i naprave preokret, ali od toga nije bilo ništa.

Reprezentacija Srbije ne samo da nije popuštala, već je zaigrala još bolje, sigurnije i preciznije. Kada se razmahao i Bogdanović, bilo je jasno da se tradicionalnom rivalu crno piše.

Trijumf Srbije nagovijestio je Teodosić početkom posljednje četvrtine (68:60), a kada je Bogdanović trojkom donio prednost od 72:60 osam minuta prije kraja, potom i za plus 20 (80:60) četiri minuta prije zvuka sirene, kola grčkog tima definitivno su krenula nizbrdo.

Na briljantnu, ubjedljivu pobjedu srpskih košarkaša, Marković i Simonović u završnici su samo stavili tačku.

Srbiju su do trijumfa predvodili Bogdanović sa 21, Raduljica sa 16, Teodosić sa 13 i Kalinić sa 12 poena, dok su kod Grka najefikasniji bili Kalates sa 14 i Zisis i Printezis sa po 12.

U borbi za polufinale, 10. septembra takođe u Madridu, Srbija čeka pobjednika susreta u kojem se večeras od 22 sata sastaju Brazil i Argentina.