Sušić upozorava: Oprezno na autsajdera

[dropcap]ZENICA[/dropcap] Kipar je među ekipama kojima možemo dati tri gola, ali uvijek možemo i da primimo gol, te zato moramo biti veoma oprezni u utorak, rekao je Safet Sušić, selektor fudbalske reprezentacije BiH.

Kao primjer je naveo prijateljski meč igran u četvrtak protiv Lihtenštajna.

“Na ‘Tušnju’ smo lako slavili i u ranoj fazi meča riješili sve dileme (3:0), ali smo mogli i primiti gol. Zato sam igrače upozorio da je protiv ekipa kakav je Kipar važno što prije dati gol. U protivnom, kako utakmica bude odmicala, a mi ne nađemo rješenje, lako se mogu desiti odstupanja od dogovora, a samim tim i neka kobna greška”, naglasio je Sušić za Nezavisne.

A, da će selektorove zamisli i upute u prvoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo sutra na “Bilinom polju” biti sprovedene u djelo, obećao je, uoči današnjeg jedinog treninga, Muhamed Bešić.

“Pred nama je teška utakmica i moramo ispoštovati sve ono što nam selektor kaže. U tom slučaju doći ćemo do dobrog rezultata i neće biti problema. Nakon nastupa na Mundijalu, naša i očekivanja navijača su velika. Imamo dodatnu obavezu da kvalifikacije otvorimo na pravi način”, smatra Bešić.

Pape je igrače poštedio gledanja snimka prijateljskog meča Hrvatska – Kipar (2:0). Učinio je to samo u društvu saradnika iz stručnog štaba.

“Znalo se desiti da gledajući utakmice igrači stvore drugačiji utisak o protivniku nego što to jeste. Da je protivnik neko jači, puno bi više razmišljali o njima, ali ovako moramo gledati sebe. Vjerovatno ćemo lako prilaziti njihovom golu do 30 metara, a onda ćemo morati tražiti rješenja. U takvim situacijama treba biti pažljiv da se protivniku ne ostavi previše prostora za kontru”, upozorio je Sušić.

Početnih 11 vjerovatno će biti poznat tek nekoliko sati uoči meča. Iz “zmajevog gnijezda” u Zenici naglašavaju da su svi fudbaleri spremni, a treniraće jednom u ponedjeljak, te laganim tempom vjerovatno i u utorak ujutru.

Bh. reprezentativci su na današnjem treningu podržali djecu oboljelu od opake bolesti SSPE. Fotografišući se s transparentom “Mi podržavamo djecu oboljelu od SSPE”, željeli su ukazati na ovaj problem i podići svijest javnosti na najveći prioritetni nivo, jer je broj oboljele djece u porastu.

Tuga zbog rudara

I igrače i stručni štab reprezentacije potresla je vijest o stradavanju rudara, koji su još u petak najavili da će protiv Kipra igrati rudarima u čast.

Takođe, od UEFA je zatraženo da ekipa na teren istrči s crnim florom na rukama.

“Atmosfera u reprezentaciji je značajno narušena tragedijom koja se dogodila zeničkim rudarima. Izgleda da smo nesretna zemlja kojoj se svako malo nešto ružno desi”, rekao je Sušić.