Pekerman vozio taksi da bi prehranio porodicu

[dropcap]BOGOTA[/dropcap] Selektor reprezentacije Kolumbije Argentinac Hoze Pekerman zbog teške povrede koljena i ranog prekida karijere morao je da radi kao taksista kako bi prehranio porodicu u Buenos Ajresu.

Pekerman je sa “kafedžijama” izborio nastup na Mundijalu, a njegova ekipa je odlično odigrala prve četiri utakmice na SP. Zbog načina na koji njegova ekipa igra prigrabio je simpatije fudbalske javnosti. U Kolumbiji ga oslovljavaju sa “Profesore”, u novinama naslovi počinju sa “Don Hose”, piše Glas Srpske.

Međutim, mnogi ne znaju tužnu stranu njegove prošlosti. Pekerman je u igračkim danima imao sve, veliki talenat, snažan karakter pobjednika, ali ne i tu sreću da ostavi dubok trag u fudbalu.

Rođen je u Vilja Domingezu, a fudbalski talenat otkrio je u mlađim kategorijama Argentinos juniorsa. Za taj tim debitovao je 1970. i za četiri sezone zabilježio 134 nastupa. Kasnije je prešao u slavni Independijetne Medeljin.

Boravak u ovom gradu nije ostao u lijepom sjećanju za Pekermana iako je tamo upoznao Matildu, ženu svog života. Na kraju treće sezone doživio je tešku povredu koljena, što je značio i definitivni kraj igračke karijere. Ne samo da su bili slomljeni Pekermanovi dječački snovi, već je bio primoran da traži alternativne poslove.

Preselio se u Buenos Ajres i zaposlio kao taksi vozač, kako bi sebi i porodici obezbijedio pristojan život.

“Proveo sam četiri godine u taksiju. Bol zbog preranog penzionisanja još je bio svjež. Snovi su bili sklonjeni u drugi plan, morao sam pomoći svojoj porodici da prevaziđe teška vremena. Zamišljao sam da bih jednog dana mogao da se vratim fudbalu, ali bilo mi je potrebno malo vremena za tugu”, rekao je jednom prilikom Hoze Pekerman.

Pored toga, on se nikada nije previše udaljio od fudbala. Ubrzo je počeo da se bavi trenerskim poslom, vodeći mladi tim Čakarita juniorsa, a zatim i punih 10 godina predvodeći mlade generacije Argentinos juniorsa. Kasnije je dvije sezone bio i trener mladog tima Kola Kola iz Čilea.

Nacionalna federacija Argentine mu je 1994. pružila šansu da vodi tim do 20 godina, na šta je on uzvratio velikim uspjesima. Pekerman je sa mladim timom “gaučosa” tri puta uzastopno bio svjetski šampion.

Tako je 2004. dobio šansu da vodi i seniorski tim. Argentinu je odveo na Mundijal u Njemačku, gdje je u četvrtfinalu izgubio od domaćina.

Pekerman se odmah nakon Mundijala povukao i tek nakon godinu pauze ponovo vratio trenerskom poslu. Karijeru je oživio u Meksiku, gdje je vodio Toluku i Tigres, ali se 2010. ponovo povukao i nije ga bilo pune dvije godine.

Pekerman je Kolumbiju preuzeo 2012, kada se tim nalazio u potpunom rasulu. Uspio je da podigne ekipu koja je odlično odigrala kvalifikacije za Mundijal u Brazilu i sigurno obezbijedila plasman na prvenstvo.