Bh. košarkaši na Islandu završavaju posao

[dropcap]REJKJAVIK[/dropcap] Košarkaška reprezentacija BiH svoju posljednju utakmicu u Grupi A kvalifikacija za “Eurobasket 2015” odigraće u srijedu naveče u Rejkjaviku sa Islandom.

Iako se radi o utakmici koja direktno odlučuje o pobjedniku grupe, ona za bh. tim nema prevelik značaj, jer je već osiguran plasman na EP.

No, za domaćina bi mogla biti istorijska. U slučaju bilo kakve pobjede Islanđani bi se prvi put plasirali na Eurobasket, a ako bi slavili sa više od deset poena razlike, osvojili bi i prvo mjesto u grupi.

Stoga je jasno da će domaćin igrati pod ogromnim pritiskom, dok BiH stiže potpuno rasterećena, ali i oslabljena. Naime, na Island, uz dopuštenje selektora Duška Ivanovića, nije otputovao kapiten Mirza Teletović zbog privatnih obaveza.

Bez obzira na taj veliki hendikep i na činjenicu da utakmica nema veliki rezultatski značaj, Marko Šutalo, bek šuter bh. selekcije, tvrdi da motiv postoji, prenose Nezavisne novine.

“Ovaj ogled sa Islandom nije baš utakmica bez ikakvog značaja. Ako pobijedimo, bićemo prvi u grupi sa četiri trijumfa i prilikom žrijeba grupa za Evropsko prvenstvo trebalo bi da budemo bolje rangirani. Dakle, postoji i određeni rezultatski značaj”, priča Šutalo i nastavlja: “Isto tako, u svaku utakmicu, bez obzira o kakvoj se radilo, ulazimo sa željom da slavimo. Uvijek smo davali maksimum, čak i na treninzima, tako da ćemo isto uraditi u Rejkjaviku. Stoga motivacija ne bi trebalo da predstavlja problem. Jedino bi dug put do Islanda mogao predstavljati mali problem, ali zato smo i krenuli dva dana ranije kako bismo se mogli odmoriti i adaptirati na islandske uslove. Bez obzira na to što nam nedostaje Teletović, mislim da imamo snage da odigramo dobro i ove kvalifikacije završimo na najljepši mogući način.”

Sličnog razmišljanja su i ostali reprezentativci naše zemlje, koji u Rejkjaviku žele da potvrde prvo mjesto u grupi.

“Nije isto kada osvojiš prvo mjesto u grupi i kada budeš drugi. Ispunili smo naš cilj i plasirali se na Eurobasket te skinuli taj pritisak koji smo imali. Sada smo rasterećeni, a kada je tako, mnogo je lakše igrati. To su pokazali i Britanci u utakmici s nama u ‘Skenderiji’. Sigurno je da ćemo u meč ući maksimalno motivisani da dođemo i do četvrte pobjede. Hoće li nam to biti dovoljno protiv izuzetno motivisanog domaćina, vidjećemo”, rekao je Elmedin Kikanović, centar bh. reprezentacije.

Susret između Islanda i BiH igraće se u Rejkjaviku, s početkom u 21.30 po našem vremenu (19.30 po islandskom), uz direktan TV prenos na BHT1.

Sastav za Island

Duško Ivanović u Rejkjaviku će imati na raspolaganju sljedeće igrače:

  1. Nemanja Gordić
  2. Muhamed Pašalić
  3. Marko Šutalo
  4. Nemanja Mitrović
  5. Nedim Buza
  6. Adin Vrabac
  7. Stefan Glogovac
  8. Miralem Halilović
  9. Milan Milošević
  10. Elmedin Kikanović
  11. Draško Albijanić
  12. Andrija Stipanović.