Amerikanci jure rekord Jugoslavije

[dropcap]MADRID[/dropcap] Svjetsko košarkaško prvenstvo u Španiji ušlo je u samu završnicu u kojoj se očekuju posljednji obračuni za raspodjelu medalja, a za onu najsjajniju će se u nedjelju boriti reprezentacije Srbije i SAD-a.

U madridskoj Areni će večeras u 18 sati snage odmjeriti Litvanija i Francuska, a bolji iz tog meča će se okititi bronzanom medaljom aktuelnog prvenstva svijeta.

Finale je na rasporedu sutra u 21 sat, takođe u Madridu, a sastaju se Srbija i SAD, piše Anadolu Agency (AA).

Srbija je u sinoćnjem polufinalnom susretu savladala Francusku i već su ostvarili istorijski uspjeh osvajanjem prve medalje na svjetskim prvenstvima od kako nastupaju pod tim imenom. Samo još ostaje da se vidi kojeg će sjaja ta medalja biti.

S druge strane, SAD će u meču protiv Srbije jurišati na odbranu titule osvojene na prošlom prvenstvu u Turskoj, kako bi ušli u društvo Brazila i Jugoslavije koje su ranije odbranile titulu šampiona svijeta.

Amerikanci će sutra igrati i za još jedan rekord. Oni, naime imaju priliku da osvoje petu titulu svjetskog prvaka, po čemu bi se izjadačili sa reprezentacijom bivše Jugoslavije. Prvu titulu prvaka svijeta Amerikanci su osvojili na prvenstvu 1954. u Brazilu, zatim 1986. u Španiji, a potom su slavili 1994. u Kanadi i 2010. u Turskoj.

Aktuelno Svjetsko prvenstvo u Španiji je 17. smotra najboljih reprezentacija planete, a do sada je sa pet titula prvaka najuspješnija reprezentacija bivše Jugoslavije.

Prvo svjetsko prvenstvo igrano na teritoriji Evrope igrano je 1970. u bivšoj Jugoslaviji, koja se tada i okitila prvom zlatnom medaljom. Potom su slavili na prvenstvima 1978, 1990, 1998. i 2002. Jugoslavija je bila i tri puta srebrena i dva puta bronzana na planetarnim šampionatima.

Prvo svjetsko prvenstvo igrano je u Argentini 1950, a domaćin je i osvojio prvu titulu najboljeg na svijetu. U finalu su savladali SAD, dok je treće mjesto osvojio Čile.