UEFA: Zrinjski je harmonizovan miks Bošnjaka, Hrvata i Srba

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Fudbalski klub Zrinjski je harmonizovan miks Bošnjaka, Hrvata i Srba, piše u UEFA godišnjaku “Evropski fudbal”, u osvrtu na prošlu sezonu bh. fudbala.

“Zrinjski je osvojio treću titulu, nakon sezona 2004/05. i 2008/09. Bilo je to iznenađenje s obzirom da je mostarski klub završio kao deveti prethodnu sezonu. Pod vođstvom hrvatskog trenera Branka Karačića imali su skroman start, i mada su se bodovi počeli akumulirati kako se približavala zimska pauza, bili su četvrti prije tromjesečne pauze u šampionatu, iza branioca titule Željezničara, Sarajeva i Širokog Brijega”, navode u UEFA godišnjaku.

Dodaju kako se u minulom šampionatu “Željezničar rastao sa dugogodišnjim trenerom Amarom Osimom”.

“Osimov nasljednik Hajrudin Đurbuzović doimao se kao da klub vodi ka četvrtoj tituli u pet godina, nakon što je Željezničar u novembru pobijedio u svih pet mečeva. Međutim, na proljeće Zrinjski je taj koji je bio najbolji. Na poraz 1:2 od Željezničara odgovorio je sa 8 uzastopnih pobjeda, uz vitalnih 3:2 u derbi meču nad Širokim Brijegom, u kojem je napadač Stevo Nikolić postigao dva gola da bi poslao Zrinjski na vrh tabele prvi put u sezoni. Pokazalo se da je trijumf nad Širokim Brijegom bio vrijedan titule, te su uspjehom od 2:0 kod kuće u meču sa Mladosti iz Velike Obarske, Mostarci ovjerili titulu kolo prije kraja šampionata”, stoji u godišnjaku.

Pišući da je “Karačićev tim harmonizovan miks Bošnjaka, Hrvata i Srba”, “Evropski fudbal” naglašava da se Široki Brijeg, koji je završio drugi na kraju sezone uglavnom uzdao u 35-ogodišnjeg igrača Vagnera, koji se popeo na vrh liste strijelaca sa 18 golova.

“Drugi strijelac bio je Željezničarov Armin Hodžić, čijih 14 golova nije moglo pomoći Željezničaru da stigne dalje od četvrtog mjesta, bod iza Sarajeva na kraju sezone”, obrazlažu u UEFA fudbalskom godišnjaku.

Izbacivši Željezničar i Zrinjski u prethodna dva kruga, Sarajevo je preuzelo kontrolu nad finalom Kupa BiH pobijedivši Čelik sa 2:0 u prvom meču u Zenici.

“Međutim, ozbiljne poplave primorale su da se dva puta odgodi revanš, tako da su 16 dana kasnije fudbaleri Sarajeva uzeli trofej u duelu sa Čelikom u pobijedi 3:1 na svom stadionu”, podsjeća UEFA.

Iz UEFA napominju da su Željezničar, Široki Brijeg, Sarajevo i Zrinjski četiri kluba iz BiH koja su bila u kvalifikacijama njihovih takmičenja i u sezoni 2013/14, “ali iako su dominirala Premijer ligom to je bilo malo za jednog od njih da zabilježi značajniji rezultat i u kontinentalnom takmičenju”.

“Za razliku od bh. klubova, reprezentacija u kojoj igraju samo iskusni igrači uspjela je da se prvi put plasira na veliko takmičenje, zbog bolje gol razlike ispred Grčke. Iako se tim iz Brazila vratio rano, nisu se osramotili. Diskutabilno su izgubili dva meča protiv Argentine i Nigerije. Završili su boravak u Brazilu pobjedom 3:1 nad Iranom. Pojava talentiranih mladih igrača kao što su Izet Hajrović i Muhamed Bešić pretpostavka su da nacionalni tim BiH ima solidne temelje za godine koje dolaze”, smatraju u UEFA “glasilu”, javlja Anadolu Agency.