Vatrogasac na golu, električar u napadu

[dropcap]GIBRALTAR[/dropcap] Prvu zvaničnu utakmicu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo odigrali su fudbaleri Gibraltara i doživjeli katastrofu od Poljske (0:7), a zanimljivo da su istorijski meč za ovu državu počela samo dva profesionalna igrača.

Ako znamo da ova državica na samom jugu Pirinejskog poluostrva, koja domaće utakmice igra u portugalskom Fagu, ima svega 30.000 stanovnika, onda nije ni čudo što u početnoj postavi igraju vatrogasci, trgovci i drugi obični ljudi kojima je “bubamara” samo sporedno zanimanje.

Selektor najmlađeg člana UEFA, koji još nije postao punopravni član FIFA, Alen Bula izveo je na teren golmana Džordana Pereza, po zanimanju vatrogasca, kapitena Roja Čipolinu, inače radnika u administraciji, njegovog brata Džozepa carinika, zatim policajce Rajana i Lija Kaškara, te otpravnika brodova u luci – njihovog brata Kajla, električara Brajana Pereza, skladištara Rafaela Badoa, direktora akademije engleskog niželigaša Kruv Aleksandrije Dejvida Artela… Tu su i profesionalci Skot Vajzeman koji igra za engleski Preston i Lijam Voker član izraelske ekipe Bnei Jehuda, prenosi Glas Srpske.

Iako su od Poljske, predvođene četvorostrukim strijelcem Robertom Levandovskim, popili gorku pilulu, vjeruju da nisu najslabija reprezentacija u Evropi, pošto su u prijateljskim utakmicama odigrali neriješeno sa Slovačkom i Estonijom, izgubili od Farskih ostrva, te savladali Maltu.

U konkurenciji Njemačke, Gruzije, Republike Irske, Škotske i Poljske ne mogu ni da sanjaju da će obezbijediti odlazak u Francusku, ali se nadaju da mogu nekom pomrsiti račune i premijerni nastup u kvalifikacijama završiti sa ponekim bodom.

Gosling

Kako je Gibraltar prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije na Pirinejskom poluostrvu, većina igrača pokušava da fudbalsku karijeru gradi na Ostrvu.

Tako je i sa Džejkom Goslingom, profesionalcem, koji za hljeb zarađuje igrajući za člana četvrte lige Engleske Bristol Rovers. Međutim, Goslingu to nije pomoglo da se nađe u početnoj postavi meča protiv Poljske, pa su u Engleskoj već počele da kruže šale na njegov račun, da ga je iz tima izbacio policajac i slično.

Nepotizam

Selektor Alen Bula probao je da pojača redove svoje reprezentacije pozivajući se na rođačke veze kada je u tim selektirao iskusnog Danija Higinbotama, bivšeg člana Mančester junajteda, Stouka i drugih engleskih premijerligaša.

Međutim, taj pokušaj nije uspio, bar za zvanične mečeve. Gibraltar ima samo 600 registrovanih igrača, pa nije ni čudo što žele da bazu prošire na Englesku.