Vašington post: UEFA nije smjela da dozvoli meč

[dropcap]VAŠINGTON[/dropcap] Ugledni američki list “Vašington post” pita se zašto je Evropska fudbalska unija (UEFA) uopšte dozvolila da se odigra meč visokog rizika izmedu Srbije i Albanije, koji je u utorak prekinut zbog incidenata izazvanih političkom provokacijom albanske strane.

“Glavno pitanje je zašto je UEFA dozvolila da se u istoj grupi kvalifikacija za prvenstvo Evrope nađu Srbija i Albanija”, kaže se u uvodniku “Vašington posta”.

Autor teksta podsjeća da je devedesetih godina “NATO vodio rat na Kosovu, čiju je nezavisnost u međuremenu priznao dio svijeta, dok ga Srbija još smatra svojim dijelom”.

“Radi se o teritoriji koju uglavnom naseljava albansko stanovništvo, kojem pripada i veći dio fudbalske reprezentacije Albanije. I da su delegacije obiju zemalja uvjeravale kako će sve proteći u najboljem redu, iskustvo iz prošlosti trebalo je da natjera barem nekog u UEFA da se zapita šta bi moglo da krene po zlu”, konstatuje “Vašington post” i dodaje da ono nije prvi slučaj katastrofalnog planiranja UEFA.

“Prilikom kvalifikacija za prvenstvo Evrope 2008. u istu grupu stavljeni su Azerbejdžan i Jemenija, i UEFA nije učinila ništa”, navodi “Vašington post”.

Autor ističe da su na kraju ove dvije zemlje, koje su ranije vodile rat oko oblasti Nagorno-Karabah, odlučile da izbjegnu incident i otkažu meč.

List takođe podsjeća da UEFA, rukovođena upravo željom da se izbjegnu konflikti, nije stavila u istu grupu Španiju i Gibraltar na žrijebu za kvalifikacije za EP.

Ne bi li za sve bilo bolje da je UEFA učinila za Srbiju i Albaniju isto ono što je uradila za Španiju i Gibraltar – jednostavno ih razdvojila, pita se na kraju novinar “Vašington posta”.

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je u utorak na stadionu Partizana pred kraj prvog poluvremena nakon što se iznad terena pojavila bespilotna letjelica sa zastavom tzv. Velike Albanije, poslije čega su usljedili incidenti.

UEFA je pokrenula istragu povodom ovih incidenata i 23. oktobra će donijeti odluku o eventualnoj kazni.