Osmogodišnji Đorđe odrasta na konju

[dropcap]SRBAC[/dropcap] Đorđe Ugren iz Bajinaca kod Srpca, iako ima samo osam godina, može da se pohvali sa nekoliko osvojenih medalja u konjičkom sportu.

Mnogi njegovi vršnjaci ne smiju ni da priđu konjima, a kamoli da se usude da se popnu na njih, ali je Đorđe taj strah savladao već sa 4 godine, kada je prvi put zajahao u ergeli “Vučijak” u Prnjavoru.

“Obožavam konje i brzo se sa njima mogu sprijateljiti. Jahao sam nekoliko poni konja u ergeli ‘Zobnatica’ u Bačkoj i u Novom Sadu i Banjaluci. Od pete godine redovno jašem punokrvnu kobilu iz vojvođanske ergele ‘Karađorđevo’ po imenu Sindi, koja se nalazi kod djeda i bake u Bajincima”, kazao je Đorđe.

On je član Konjičkog kluba Neapolitano, koji je nedavno formiran u njegovom selu i već je ostvario značajne uspjehe. Krajem maja je osvojio treće mjesto u Kupu RS u dresurnom jahanju, dok je isti uspjeh ostvario krajem avgusta na prvenstvu RS u dresurnom jahanju u Banjaluci. Prvenstvo u Banjaluci mu je ostalo u posebnom sjećanju, jer je okupilo veliki broj ljubitelja ovog sporta, piše Glas Srpske.

“Za to takmičenje sam posudio konja od prijateljice Katarine Jovanović iz kluba Padok i osvojio sam medalju. Dobro mi je krenulo i želim da nastupim na takmičenjima u Novom Sadu i Beogradu”, ispričao je Đorđe.

Budući as konjičkog sporta stasava uz oca Bojana – jednog od osnivača konjičkog kluba u Bajincima.

“Moj sin obožava konje i redovan je gost na ergeli lipicanera ‘Lipik’ u Hrvatskoj i ergeli arapskih konja ‘Borike’. Njegov uspjeh je veoma značajan, jer je to prvi nastup nekog jahača iz naše opštine na ovakvoj vrsti takmičenja”, istakao je Bojan.

Smotra

Srbac je krajem juna prvi put bio domaćin veće smotre konja, kada su na Vidovdanskom saboru u Bajincima održani Kup RS u dresurnom jahanju, trka konja i smotra fijakera iz nekoliko konjičkih klubova banjalučke regije.

Pobjednik Kupa je bio Konjički klub Padok iz Barlovaca kod Banjaluke, dok je u trkama trijumfovalo grlo koje je jahao Sabit Korić iz Gračanice.

Uručene su i nagrade za najljepšeg konja, radna kola i bečki, radni i trenažni fijaker.