Vampiru Suarezu prijeti dvogodišnja kazna

[dropcap]NATAL[/dropcap] Napadaču Urugvaja Luisu Suarezu prijeti najveća kazna u istoriji Mundijala – od dva meča do čak dvije godine zabrane igranja zbog ujedanja Italijana Đorđa Kjelinija u meču trećeg kola grupe D.

Iako sudija Marko Rodrigez nije vidio duel Suareza i Kjelinija, FIFA je pokrenula istragu, a raspon kazne za ovakav prekršaj je prilično veliki. Uzimajući u obzir da je ovo njegov treći “napad ugrizom”, pošto je 2010, dok je igrao za Ajaks, ugrizao Otmana Bakala, a prošle godine žrtva je bio Branislav Ivanović, svjetski mediji spekulišu da će FIFA posegnuti za rigoroznom mjerom, podsjeća Glas Srpske.

Ono što je jasno, FIFA će morati da donese odluku do subote, kada Urugvaj igra sa Kolumbijom u osmini finala.

Suarez je ovim potezom zasjenio sve druge učesnike Mundijala, majstorije Hamesa Rodrigeza, Nejmara, Arjena Robena, ispadanje Italije, Španije, Engleske, ali i odlične partije Kostarike, Čilea, Kolumbije… Cijeli svijet bruji o njegovim kanibalskim sklonostima.

Nema sumnje da je Urugvajac jedan od najboljih igrača svijeta, ali i da je najprgaviji. Samo kada se pogleda lista njegovih gafova koje je napravio u minulih 7 godina, sa akcentom na tri ugriza igrača, može se donijeti zaključak da se ovaj čovjek ne može kontrolisati.

Uzalud je poslije meča pokušao da opravda svoj potez.

“Sudario sam se sa njegovim ramenom, pa sam malo poludio. Ali, nije se desilo ništa, ne treba tome pridavati neki značaj”, rekao je Suarez.

Kjelini je bio bijesan zbog svega što se desilo, a imao je i poruku za FIFA.

“Suarez je podlac, ali će se izvući jer FIFA štiti svoje zvijezde i želi da igraju na svjetskom prvenstvu. Volio bih da vidim da li će imati hrabrosti da iskoriste video-snimke protiv njega. Sudija je vidio trag od ugriza, ali nije reagovao”, rekao je Kjelini.

O Suarezovom ponašanju svoje mišljenje imaju i poznati psiholozi širom svijeta. Tako psiholog iz Australije Korin Rid vjeruje da Suarez može da prestane da grize.

“Važno je ispitati da li on misli da je njegovo ponašanje opravdano ili prihvatljivo. Aki misli i ako na aktivan ili pasivan način njegovi treneri i saigrači prihvate takvo ponašanje, onda je malo vjerovatno da će se Suarez promijeniti. U suprotnom, moguće je da promijeni ponašanje, ali to neće biti lak proces”, rekla je Ridova.

Interesantno je da je Suarez prije četiri godine priznao da je u mladosti imao mnogo problema. Kada je imao devet godina, njegovu majku i sedmoro braće i sestara napustio je otac. Jedno vrijeme radio je kao čistač, počeo da trenira u Nasionalu iz Montevidea, ali često se družio sa čašicom. Vremenom je na treningu postajao sve lošiji, ali je tadašnji trener uspio da ga izvede na pravi put.

Hronologija Suarezovih ispada

2007. – U debiju za Urugvaj dobio crveni karton

2007. – U svlačionici Ajaksa potukao se s Albertom Lukeom

2010. – Prvi put ugrizao rivala, žrtva je bio Otman Bakal iz PSV-a, suspendovan na 7 mečeva

2011. – Optužen da je na rasnoj osnovi vrijeđao Patrisa Evru

2011. – Nepristojno gestikulirao prema navijačima Fulama

2011. – Odbio da se pozdravi sa Evrom

2013. – Ugrizao Branislava Ivanovića, dobio 10 mečeva suspenzije

2014. – Ugrizao Đorđa Kijelinija, čeka kaznu FIFA

Unovčio ugriz

Norvežanin Tomas Siversen se kladio da će Urugvajac ugristi nekog igrača na Mundijalu.

Uplatio je 4, a zaradio 751 evro.

“Ovo je najbolesniji tiket koji sam odigrao u životu, ali je još bolesnije to što mi je prošao”, izjavio je Siversen, koji nije gledao meč, ali je odmah poslije utakmice saznao da je dobio novac.