Ronaldo tukao lopove i krao jogurt od čistačice

[dropcap]LISABON[/dropcap] Kristijano Ronaldo je fudbaler koji je obilježio moderan fudbal.

Portugalski superstar nedavno je prigrlio pehar Lige šampiona drugi put u karijeri. Zvanično je najbolji fudbaler svijeta. Iskoristio je lošiju sezonu Lionela Mesija da izađe iz sjenke Argentinca i da sva svjetla budu uperena u njega.

A dug i težak je bio put do svega navedenog. O tome sve piše u knjizi “CR7 – Tajne mašine”, autora Luisa Migela Pereire i Huana Ignasija Galjarda, iz koje je već svijetom odjeknulo da Ronaldo u zglobu desne noge ima kost viška, piše Telegraf.

Najbolji igrač madridskog Reala je mogao da upropasti svoju karijeru, a da nije pošteno ni počela. Kao tinejdžer se tukao s lopovima, u školu nije išao zbog bande, a krao je namirnice od saigrača i čistačica iz trening centra Sportinga.

Toliko je bio van kontrole da su treneri lisabonskog Sportinga bili zabrinuti da Ronaldo ima ozbiljnih psihičkih problema, jedan je od detalja koji nam otkrivaju autori. U knjizi je opisan jedan od najvećih incidenata iz Kristijanovih tinejdžerskih dana. Konkretno, 21. januar 2001. Petnaestogodišnji Ronaldo je bio u Lisabonu u tržnom centru sa tri saigrača (Fabio Fereira, Helder Kabral, Hose Semedo). U povratku, njih je presrela grupa pljačkaša, koji su bili naoružani noževima. Fereira i Kabral su odmah pobjegli, a Ronaldo i Semedo su stajali i odbili da predaju sve što su imali kod sebe. Ronaldo se vratio u trening centar Sportinga s posjekotinama i modricama na sebi, ali sa svim svojim stvarima.

“Uvijek je imao petlju i bio neustrašiv. Na terenu je uvijek jurišao na protivnika, ali je i van terena imao isti stav”, priča Ronaldov trener iz juniorskih dana Luis Martins, koji je nakon što je čuo šta se desilo odmah otišao u trening centar

“Ronaldo se tuširao, pognute glave. Plakao je i govorio da želi da se vrati na Madeiru”, prisjeća se on.

Ronaldo nije bio kažnjen zbog ovog događaja. Izgradio je ime u Sportingu prije nego što je zaigrao u Premijer ligi u Mančester junajtedu, a potom i za tada rekordnu sumu od 90 miliona evra prešao u Real Madrid 2009.

Knjiga još otkriva da je Ronaldo zabušavao u školi, da su ga lokalne bande jurile, ali se ipak pojavljivao na svakom treningu. U internoj dokumentaciji Sportinga bilo je dosta podataka o nedisciplini Ronalda.

“Kristijano Ronaldo je ukrao ledeni čaj od saigrača i dva jogurta od čistačice Done Emelije. Istog dana je bez nadzora ukrao užinu Ruiju Lopesu”, navodi se u internoj knjizi Sportinga.

A zašto je to uradio? Jer je znao da je ta hrana zdrava, ističe se u knjizi.

“Kada je u pitanju škola, igrač je iskoristio zakonom dozvoljenih 50 odsto odsustva sa časova portugalskog jezika, istorije, matematike, fizike, hemije, engleskog jezika, nauke, umjetnosti, fizičkog i tehničkog. Igrač se plaši da se pojavi u školi zbog sukoba sa bandom. Ipak, u školi se pojavio nekoliko puta kada je igrao fudbal, ali nije prisustvovao časovima”, pisali su treneri Sportinga.

Martins je u novembru 2000. bio jako zabrinut zbog Ronaldovog ponašanja.

“Ovaj momak očigledno ima problema sa emocionalnom stabilnošću i često gubi kontrolu nad svojim ponašanjem. S obzirom na to da je i dalje nezrela i neoformljena ličnost, ubijeđeni smo da zaslužuje psihološku pomoć. Morao sam da reagujem, jer agenti i klubovi su već počeli da se interesuju za njega. Njegovo loše ponašanje je moglo da bude fatalno da se nije reagovalo na vrijeme”, priča Martins.

Krišom u teretani

Ronaldo je glavobolje zadavao upravi Sportinga, jer je previše vremena provodio u teretani. Nekoliko puta se kradom šunjao u teretanu kako bi radio na svojim mišićima.

“Tokom te četiri godine nijednom se naveče nije iskrao da ode u provod u grad već je ostajao u teretani, radeći trbušnjake. Vježbe je radio kasnije i u sobi”, priča menadžer trening centra Nuno Nar, a Martins dodaje: “Trenirao je tako pažljivo tako da niko ne čuje udaranje tegova. Objasnio sam mu da ne sme više to da radi, jer će biti loše za njegovo tijelo i zdravlje.”