Ugovor nije prepreka za Sušićevu smjenu

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] U važećem ugovoru nema prepreka za eventualnu smjenu Safeta Sušića, potvrdio je juče izvor Nezavisnih novina iz Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.

Nagađanja da selektor, bez finansijskih posljedica po N/FS BiH, može biti smijenjen samo u slučaju gubitka i teoretske šanse za plasman na EURO – nisu tačna. Naime, postoji klauzula koja Savezu omogućava raskid saradnje bez isplate odštete, a ukoliko je i samo ostvarenje cilja dovedeno u pitanje. A, da li je plasman “zmajeva” u Francusku ugrožen nakon iznenađujućeg poraza od Kipra, trebalo bi da procijene upravo članovi fudbalske vlade.

“Svaki ugovor ima određene zaštitne elemente, ali nije nemoguće smijeniti selektora i na finansijski bezbolan način”, tvrdi izvor Nezavisnih.

To, ipak, ne znači da će Pape i biti razriješen dužnosti. Po svemu sudeći, epilog rasprave vjerovatno će biti ultimatum da u oktobarskim utakmicama s Velsom i Belgijom moraju biti osvojena najmanje četiri boda ili čak svih šest.

“Iz nekoliko razloga veoma je teško očekivati Sušićevu smjenu danas. Prije svega jer najkasnije u ponedjeljak mora biti poslan poziv igračima za utakmice s Velsom i Belgijom, a to radi selektor. Takođe, ne vjerujem da bi smjenu podržalo najmanje 12 članova IO, što je minimum za donošenje takve odluke”, kazao je izvor banjalučkog lista.

U N/FS BiH zvanično nemaju rezervni spisak eventualnih Papetovih nasljednika, ali se ipak razmišlja o “džokeru” ukoliko se desi nešto nepredviđeno.

“U Savezu ne postoje bilo kakve liste, ali mora biti plan B, alternativa, makar i nezvanična. Naime, niko ne može garantovati da Sušić neće doći i reći da ne želi više voditi ekipu. U tom slučaju moramo hitno reagovati, a najrealnije rješenje bio bi Duško Bajević”, potvrdio je neimenovani izvor.

Na sjednici Izvršnog odbora, zakazanoj za 14 časova, prisustvovaće i Sušić, koji će podnijeti izvještaj. Dolazak su potvrdili i članovi Odbora za posredovanje i savjetovanje Faruk Hadžibegić, Duško Bajević i Sead Kajtaz, dok je Ivica Osim u Austriji.