Umjetnost uličnog treninga u Zvorniku (VIDEO)

[dropcap]ZVORNIK[/dropcap] Već skoro dvije godine u Zvorniku egzistira grupa mladih ljudi organizovanih u Stritvorkaut klub Bratstvo (Street workout club Brotherhood).

Nedavno je klub objavio novi motivacioni video, koji su snimili na teretani na otvorenom na zvorničkoj plaži. Na videu Srđan Filipović i Radan Savić demonstriraju umijeće i vještinu koje su stekli za dvije godine treninga.

“Počeli smo sa ovim načinom treniranja tako što smo vidjeli slične video klipove na YouTubeu, što nas je motivisalo da počnemo i mi”, kaže Filipović, jedan od začetnika ovog sporta u Zvorniku i osnivača kluba, za Zvornik danas.

Stritvorkaut, ili kako se još zove ulični trening, relativno je novi način vježbanja koji se javlja 80-ih godina u Americi, da bi se kasnije preneo u Evropu, gdje počinje njegova ekspanzija. Trenutno najbrži rastući trend fitnesa se oslanja na materijale pronađene u okruženju i igralištima.

U principu, to je kombinacija gimnastike i akrobatike na otvorenom, sa dodatnom dozom razmišljanja same osobe koja nastupa. Njegov nastup prerasta u slobodan stil koji postaje atraktivan i puno zabavniji nego klasična gimnastika.

[youtube id=”MFDyr1NDagk” width=”620” height=”360”]