Titulu svjetskog prvaka osvajalo 8 reprezentacija

[dropcap]ISTANBUL[/dropcap] Čast da podignu trofej pobjednika najvećeg fudbalskog takmičenja na svijetu, od prvog Mundijala održanog u Urugvaju daleke 1930. do danas, imalo je tek 8 reprezentacija, javlja Anadolu Agency (AA).

Tako je na 19 održanih svjetskih prvenstava do sada najviše titula prvaka osvojila selekcija Brazila, i to 5 puta, a prati je Italija, koja je pehar svjetskog prvaka podizala 4 puta. Na trećem mjestu najuspješnijih fudbalskih nacija je Njemačka, koja ima 3 titule prvaka svijeta.

Nakon njih slijede Argentina sa dvije titule, koliko ima i Urugvaj, dok su po jednom šampioni svjeta bili Engleska, Francuska i Španija.

Titulu prvaka do sada je osvajalo 5 evropskih i 3 reprezentacije iz Južne Amerike dok nijedna reprezentacija s drugih kontinenata nije imala tu sreću.

Urugvaj, Engleska i Španija su reprezentacije koje su u svim finalnim utakmicama koje su odigrale izašli kao pobjednici.

S druge strane, Holandija je, prema statističkim podacima, reprezentacija koja je doživjela najdramatičnije trenutke na svjetskim prvenstvima u istoriji. Oni su 3 puta igrali u finalima svjetskih prvenstava, ali nijednom nisu uspjeli da ostvare pobjedu i da se popnu na svjetski tron.

Prvo su 1974. poraženi od tadašnje SR Njemačke. Četiri godine kasnije porazila ih je Argentina, dok su treći neuspjeh upisali 2010, na utakmici protiv Španije.

Nakon Holandije, sličnu sudbinu su imali i nekadašnja Čehoslovačka i Mađarska, koje su po dva puta igrale u finalu Mundijala, ali nijednom nisu osjetili slast konačnog trijumfa. Švedska je takođe jednom igrala u finalu svjetskog prvenstva, ali su doživjeli poraz od Brazilaca.

Brazil i Njemačka su, prema ocjenama stručnjaka, i ove godine među najvećim favoritima za osvajanje titule prvaka svijeta. Te dvije reprezentacije imaju i statistički najveće šanse da ponovo zauzmu mjesto na tronu. Oni su uspjeli da izbore finale čak 7 puta.

Nakon ove dvije selekcije, slijedi reprezentacija Italije sa 6 finala i Argentina, koja je uspjela 4 puta da stigne do finala SP.

Iako su Njemačka i Brazil najviše puta do sada igrali u finalu, samo su se jednom sastali u presudnoj utakmici na svjetskim prvenstvima, i to 2002. u Južnoj Koreji i Japanu, kada je Brazil zabilježio pobjedu rezultatom 2:0.