Sprej se širi: Iz Brazila stiže u Ligu šampiona

[dropcap]BRAZIL[/dropcap] Inovacija na velikim takmičenjima, primjenjena na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, je sprej kojim sudija obilježava mjesto gdje je faul načinjen kao i udaljenost “živog zida” kako igrači ne bi “krali” po koji metar, što je ranije bio slučaj.

Izumitelj ovog spreja potvrdio je da će se od naredne sezone sudije služiti u svim takmičenjima UEFA, odnosno u Ligi šampiona i Ligi Evrope, piše Blic.

FIFA je, bar kada je riječ o takmičenjima pod njenom odgovornošću, isprobala prvi put “pjenu” na ovogodišnjem Mundijalu, a kako su kritike bile pozitivne – Hajn Aleman, kreator spreja, nada se da će jednog dana fudbalske lige širom svijeta uvesti ovu tehniku.

“Neki ljudi su veoma konzervativni, ali se nadam da će nakon ovog prvenstva sve biti drugačije. Smatram da bi čelnici Premijer lige trebali da razmisle o uvođenju spreja, jer su na Mundijalu svi oduševljeni”, ponosno je prokomentarisao Aleman.

Ovo nije prvi put da se sprej koristi. Naime, osamdesetih godina prošlog vijeka razvijena je prva verzija, a jedan od pokretača te novine bio je legendarni Bobi Čarlton.

Fudbalska asocijacija Engleske je odbila tu ideju, nakon što je sprej “pao” na testovima.

Na profesionalnom nivou prvi put je korišten 2000. godine u šampionatu Brazila, kao i 2002., a konačan patent je napravio pomenuti Hajn Aleman.

Sprej “koji nije za ličnu upotrebu”, sem za travu, može se kupiti preko I-beja, sajta za kupovinu stvari preko interneta.