SportABC prognozira: Holandija u finalu bolja od Njemačke!

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Ne samo da će Holandija napokon osvojiti titulu šampiona svijeta u Brazilu, kao prva evropska reprezentacija kojoj je to uspjelo na tlu Južne Amerike, već će u finalu poraziti drugu selekciju sa Starog kontinenta – Njemačku!

Prilično hrabru prognozu za imenovanje devetog svjetskog prvaka na dosadašnjih 20 šampionata baziramo upravo na rušenju još jedne tradicije. Holandija je već 3 puta dolazila do finala (Njemačka 1974, Argentina 1978, Južna Afrika 2010), ali nije uspijevala da načini taj odlučujući korak.

I ovog puta fudbaleri iz “zemlje lala” igraju snažno, a dodatni tas na vagi daje 10 pogodaka iz grupne faze. Holanđani imaju najefikasnije strijelce, raspoloženi par Roben – Van Persi, ali i najviše primljenih golova (uz Argentinu) među pobjednicima grupa.

Njihov najvjerovatniji protivnik u polufinalu mogla bi biti upravo Argentina, prvenstveno zbog toga što Lionel Mesi prvi put briljira u dresu reprezentacije. Ne vjerujemo da će to biti dovoljno za nešto više, jer Mesijeva igra, za razliku od Dijega Maradone, mnogo više zavisi od kvaliteta ostatka ekipe.

U drugom polufinalu mogli bismo vidjeti “finale prije finala” – duel Njemačke i Brazila, iako i Francuzi gaje veliku nadu u mogućem četvrtfinalu protiv “pancer divizije”.

Brazil ne bi trebao imati većih problema u duelu s Čileom i Kolumbijom, ali im “prednost” domaćeg terena može stvoriti dodatni pritisak protiv izabranika Joakima Leva. Biće zanimljivo pratiti gigantski sudar dvije selekcije sa sjajnim strijelcima kao što su Nejmar i Tomas Miler.

Primjetno je da se u Brazilu igra napadački fudbal i da, možda zahvaljujući performansama “brazuke”, odbrane slabije dolaze do izražaja. Mreže su se tresle 136 puta na 48 utakmica, što daje prosjek od 2,83 gola po susretu.

Fudbal se vratio svojim osnovama (dati gol više), ali se plašimo da bi finale moglo biti dosadno i završiti s jednim ili dva pogotka. Ukoliko se tako bude razvijala situacija, na kraju ćemo sigurno uživati u (ne)izvjesnosti penala.

Parovi osmine finala (prvi dio “kostura”)

  • Brazil – Čile
  • Kolumbija – Urugvaj
  • Francuska – Nigerija
  • Njemačka – Alžir

Parovi osmine finala (drugi dio “kostura”)

  • Holandija – Meksiko
  • Kostarika – Grčka
  • Argentina – Švajcarska
  • Belgija – SAD