Za sujevjerne: Meksikancima titula u Brazilu!

[dropcap]SAO PAULO[/dropcap] Tokom 84 godine istorije Mundijala ostvarila su se brojna prokletstva.

Mnogi igrači i reprezentacije su sujevjerni, a ako je vjerovati tome, reprezentacija Meksika postaće novi šampion svijeta.

Priče o fudbalskim prokletstvima, crnim serijama i negativnim tradicijama stare su koliko i samo Svjetsko prvenstvo. U njegovoj istoriji dogodili su se mnogi slučajevi kada su igrači umjesto na trening išli u crkvu, džamiju ili kod vračeva i vještica. Takođe, izrodila su se razna sujevjerja i ako ne bi došlo do rušenja barem jednog od višedecenijskih vjerovanja, popularni “globus” otišao bi u ruke “sombrerosa”, prenosi Glas Srpske.

Pred prvenstvo u Brazilu na površinu su isplivale desetine prokletstava koja prate pojedine fudbalere, reprezentacije ili čitave kontinente. Jedno je skinuto već u meču otvaranja prvenstva. Od Mundijala 2002. u Japanu i Južnoj Koreji nijedan reprezentativac Brazila koji je nosio broj 10 nije uspio da postigne gol. Ni Ronaldinjo 2006. u Njemačkoj, ni Kaka 2010. u Južnoj Africi. Ali Nejmar je Hrvatima već tada dao dva gola, a kasnije još dva.

Dosta prokletstava još “važi”. Do sada se nikada nije dogodilo da na američkom kontinentu trijumfuje neka evropska reprezentacija. To znači da u borbi za “globus” otpadaju Njemačka, Francuska, Holandija, Belgija, Grčka i Švajcarska. Takođe, nikad nije slavila ni selekcija koja je bila prva na FIFA rang-listi, što se potvrdilo i ovog puta, jer su Španci već ispali sa takmičenja.

Nikada nije pobijedila reprezentacija koja u svojim redovima ima osvajača “Zlatne lopte” (Portugal). Kako nikada nisu pobjeđivale selekcije iz Azije, Afrike ili Okeanije, ove selekcije su automatski otpale.

Prema ovim proročanstvima, potraga za novim šampionom sužena je samo na američki kontinent. Brazilci otpadaju jer se nikada još nije desilo da posljednji pobjednik Kupa konfederacija stigne do planetarne krune. Isto tako ispada i Urugvaj pošto niko nije uspio prvo da trijumfuje na Kopa Amerika, a zatim i na Mundijalu.

Argentincima je problem što još od 1938. nijedna zemlja nije imala u isto vrijeme i Papu i svjetskog fudbalskog prvaka, a vrhovni katolički poglavar trenutno je iz ove zemlje. Takođe, u “zemlji gaučosa” podsjećaju na 1986. i neispunjeno obećanje Dijega Maradone i drugova koji se nikada nisu vratili u crkvu u Huhuju, gdje su dobili “šampionski blagoslov”.

U slučaju preostalih južnoameričkih reprezentacija, Čilea i Kolumbije, problem je što ih vode strani stručnjaci, a nikada do sada na Mundijalu nije trijumfovala reprezentacija koja nije imala domaćeg selektora. Sličan problem imaju i Amerikanci pošto je na njihovoj klupi Nijemac Jirgen Klinsman.

Meksikance predvodi domaći strateg Migel Erera, ispunjavaju i sve ostale “uslove”, tako da, ako vjerujete u ove stvari, kladite se na Meksiko.

Kletve

Pred kraj klupske sezone bila je aktuelna “Gutmanova kletva” upućena na adresu Benfike. “Orlovi” su izgubili i osmo finale nekih od evropskih kupova.

Fudbaler Arsenala Aron Remzi postao je poznat kao “golgeter ubica”, jer je poslije svakog njegovog gola stradala neka poznata ličnost.

U Južnoj Americi najčuveniji je “slučaj 7 mačića”. Naime, 1967. godine, kada je argentinski Rasing osvojio domaću titulu, Kopa Libertadores i Interkontinentalni kup, navijači Independijentea su ispod tribine sahranili 7 mačaka. Dugih 30 godina Rasing ništa nije osvojio, sve dok 1998. stadion nije potpuno renoviran.