Počinje rasplet na Mundijalu: Kome je šta potrebno za osminu finala?

[dropcap]BRAZIL[/dropcap] Utakmice posljednjeg kola grupa A i B igraju se ovog ponedjeljka pa će do ponoći po srednjeevropskom vremenu biti poznata i prva dva para osmine finala Mundijala.

Kalkulacije ovoga puta ne podrazumjevaju baš aktiviranje digitrona pošto je i u grupi A i u grupi B kristalno jasno šta je kome potrebno za prolazak u osminu finala odnosno za osvajanje prvog mesta u grupi, piše Blic.

Podsećanja radi, prvo se u 18 sati igraju utakmice trećeg kola grupe B: Holandija – Čile i Španija – Austrailija dok su mečevi grupe A zakazani za 22 sata: Brazil – Kamerun i Hrvatska – Meksiko.

 Grupa B, trenutna tabela:

Holandija 2 2 0 0 8 3 6

Čile 2 2 0 0 5 1 6

Australija 2 0 0 2 3 6 0

Španija 2 0 0 2 1 7 0

Rasplet:

Holandija: U grupi B situacija je još jednostavnija nego u grupi A pošto su Holanđali i Čileanci već obezbijedili plasman u osminu finala. Tačno se zna da je “lalama” za prvo mjesto dovoljan, pored pobjede, i remi protiv Čileanaca.

Čile: Jedan od najprijatnijih iznenađenja šampionata načinio je veliki podvig plasmanom u osminu finala. Ukoliko pobjede Holanđane večeras Čileanci će u drugi krug sa prve pozicije što, uslovno, znači i lakšeg protivnika – drugoplasirani tim grupa A.

Španija: Najveće razočarenje Mundijala igra protiv Australije samo za čast pošto su u prošlom kolu izgubili sve šanse za prolazak dalje.

Australija: Iako nisu osvojili nijedan bod u prva dva kola “kenguri” su se časno oprostili od naredne faze takmičenja. Ukoliko bi pobijedili ili otkinuli bod još aktuelnim svjetskim prvacima to bi bila najveća nagrada za sve prikazano do sada.

Grupa A, trenutna tabela:

Brazil 2 1 1 0 3 1 4

Meksiko 2 1 1 0 1 0 4

Hrvatska 2 1 0 1 5 3 3

Kamerun 2 0 0 2 0 5 0

Brazil: Domaćin će obezbijediti vizu za narednu fazu ukoliko pobijedi ili igra neriješeno sa Kamerunom. Postoji mogućnost da “karioke” prođu dalje i sa porazom ukoliko Hrvatska izgubi od Meksika ili čak ako “vatreni” pobijede “sombrerose” istom golom razlikom ili ubjedljivije nego Kamerun Brazil.

Meksiko: “Sombrerosi” čekaju meč sa Hrvatskom sa jasnom računicom: pobjeda ili remi im garantuju osminu finala. Ukoliko izgube od “vatrenih” jedino ih čudo može spasiti, odnosno pobjeda Kameruna protiv Brazila i to za dva gola veća od trijumfa Hrvatske.

Hrvatska: “Vatrenima” igra jedino pobjeda u susretu protiv Meksika. Svaki drugi ishod ih vodi kući.

Kamerun: Kamerunci su u prošlom kolu izgubili sve šanse za drugi krug, a kako su igrali mnogi se pitaju na koji način su uopšte došli na Mundijal.