Ništa čudno za FIFA: Kako je Katar mitom dobio SP

[dropcap]CIRIH[/dropcap] Kao da je malo to što 10 dana prije početka Svjetskog prvenstva u Brazilu traljavi organizatori pola stadiona nisu ni dovršili, to što ogromni masovni protesti prijete bezbjednosti turnira, u sjedište FIFA su stigle nove velike brige.

Naime, “Sunday Times” je objavio veliku priču o tome kako je Katar kupio SP 2022. podmitivši čelnike FIFA, prenosi Index.

Britanski list je došao u posjed tajnih mejlova, pisama i dokaza o bankovnim transakcijama koji ukazuju da su vodeći ljudi katarskog fudbalskog saveza podmićivali službenike FIFA kako bi podržali kandidaturu ove države.

Uplate pokazuju kako je bivši katarski čelnik Mohamed Bin Hamam “podijelio” 3,7 miliona evra mita. Novac je pristigao na račune službenika FIFA godinu dana prije nego što je donesena odluka o domaćinu SP.

Katarski fudbalski savez je negirao optužbe uz tvrdnju kako je Bin Hamam djelovao samostalno i da nije imao podršku fudbalskog saveza te zemlje.

Prozvani Bin Hamam, kao i članovi njegove porodice, nisu željeli da komentarišu pisanje “Sunday Timesa”.

Zanimljivo, FIFA je 2011. doživotno suspendovala Bin Hamama, koji je bio i predsjednik Azijskog fudbalskog saveza, zbog podmićivanje glasača u izboru za predsjednika FIFA. Bin Hamam je tada postao najviši FIFA službenik osuđen za korupciju u 107 godina dugoj istoriji te organizacije.

Kataranin je porekao optužbe tvrdeći da se radilo o “uobičajenim darovima”.