Mundijal s najviše spornih detalja

[dropcap]BUENOS AJRES[/dropcap] Jedanaesto Svjetsko fudbalsko prvenstvo odigrano je 1978. u Argentini, a svjetska javnost je taj šampionat upamtila po nizu spornih detalja i zavjera, a ne po dobroj igri i golovima, javlja Anadolu Agency (AA).

Iznenadnom odlukom FIFA, SP se 1978. igralo u Argentini, na čelu koje se nalazila vojna diktatura. Brojne zemlje su protestovale zbog takve odluke, a najveće zvijezde Holandije Johan Krojf i Njemačke Paul Brajtner u znak protesta nisu ni išli u Argentinu.

Prvenstvo je, kao i prethodno, igrano u dvije grupne faze, a pobjednici druge grupne faze su igrali finale. Učestvovalo je 16 reprezentacija. Pored domaćina Argentine i prvaka SR Njemačke, nastupili su još i Tunis, Iran, Australija, Francuska, Mađarska, Italija, Holandija, Poljska, Škotska, Španija, Švajcarska, Meksiko, Brazil i Peru.

Argentina je, predvođena napadačem Mariom Kampesom, osvojila prvu titulu prvaka svijeta. Gaučosi su u finalu 25. juna slavili rezultatom 3:1 protiv Holandije. Ovaj meč je igran na stadionu “Monumental Antonio Vespuci” u Buenos Ajresu, a posmatrala su ga 71.483 gledaoca. U susretu za treće mjesto Brazil je sa 2:1 savladao Italiju.

Na 38 odigranih utakmica postignuto je ukupno 108 golova, a Argentina i Holandija su bile i najefikasnije ekipe sa po 15 golova u protivničkim mrežama.

Argentinski napadač Kampes predvodio je listu strijelaca sa 6 golova, dok su ga slijedili, sa po 5 golova, Peruanac Teofilo Kubiljas i Holanđanin Rob Rensenbrink.

Brojne teorije zavjere vezuju se za SP u Argentini, a brojni su oni koji i danas osporavaju titulu domaćinima. Naime, Argentina je sve utakmice igrala u noćnom terminu i znala je ostale rezultate u grupi. FIFA je nakon tog prvenstva uvela pravilo da se odlučujuće utakmice u grupama igraju u istim terminima.

Odlučujuća pobjeda Argentine u drugoj grupnoj fazi nad Peruom i danas je teme rasprava. Gaučosi i Brazil su imali isti broj bodova pred posljednji meč. Brazil je pobjedom nad Poljskom stigao do gol razlike od +5, a Argentina je s tim saznanjem izašla na teren i sa 6:0 pobijedila Peru i tako izborila plasman u finale. Brojne su tvrdnje da se radilo o namještenoj utakmici, a nerijetki su oni koji vjeruju da je ključnu ulogu u svemu imao peruanski golman, koji je bio porijeklom iz Argentine.

Još jedna utakmica sa SP 1978. u Argentini koju svjetska javnost pamti po sumnjivom ishodu je meč Brazila i Švedske, koji je igran na stadionu “Mar del Plata”. Pri rezultatu 1:1 Brazil je u 90. minutu izborio korner, koji je rezultirao pogotkom Zika. Tada na scenu stupa velški sudija Klajv Tomas, koji je na iznenađenje svih, pa i Šveđana, poništio gol sa obrazloženjem da je vrijeme utakmice isteklo u momentu kada je lopta bila u vazduhu.