Kramer se ne sjeća prvog poluvremena

[dropcap]BERLIN[/dropcap] Utakmica je, u mom sjećanju, počela od drugog poluvremena, rekao je Kristof Kramer, reprezentativac Njemačke, koji je u finalu Svjetskog prvenstva protiv Argentine u 19. minutu dobio jak udarac u glavu i morao je ubrzo da napusti igru.

Talentovani defanzivni vezista Bajera dobio je udarac ramenom u glavu i pokušao da nastavi meč iako je udarac bio više nego običan, o čemu govori i sam igrač.

“Ne mogu da se sjetim bilo čega iz prvog poluvremena. Kasnije sam mislio da sam napustio igru odmah poslije duela. Kako sam došao do svlačionice? Ne znam. Ne znam ništa više”, priznao je Kramer.

Povodom povrede igrača “elfa” oglasio se i “Fifpro”, svjetski sindikat fudbalera, iz kojeg su prije svega ukazali na činjenicu da Kramer nije smio da nastavi utakmicu.

“FIFA tokom Mundijala nije zaštitila igrače od posljedica sličnih udaraca. Fudbal je u ‘mračnom dobu’ po tom pitanju. Kramer nije smio da dobije dozvolu da nastavi utakmicu”, kažu iz “Fifpro”.

Ovo nije prvi put da se na terenu dešava nešto slično. Slični startovi i udarci viđeni su i na Mundijalu. U pobjedi Urugvaja nad Engleskom u grupnoj fazi takmičenja, Rahim Sterling, reprezentativac “Gordog Albiona”, udario je protivničkog igrača Alvara Pereiru koljenom u glavu. Ljekar je brzo intervenisao, ali je povrijeđeni igrač Urugvaja nastavio utakmicu.

“Osjećaj je bio kao da mi je neko ugasio svjetlo”, sjetio se kasnije Pereira.

Primjer fudbalera koji je nastavio utakmicu i pored udarca u glavu viđen je i u meču polufinala Mundijala između Holandije i Argentine kada je vezista “lala” Žoržinjo Vajnaldum udario protivničkog igrača Havijera Maskerana, koji je nakon tog udarca bio vidno dezorjentisan.

“Svjetsko prvenstvo je postalo izložba primjera lošeg postupanja sa povredama glava fudbalera. Jasno je da je aktuelni Mundijal podigao diskusiju o tome na nivo koji više ne može biti ignorisan. Činjenice su nepobitne”, kazali su iz sindikada igrača. “Veoma je jasno da imamo situaciju u kojoj niko više ne može da ignoriše savjete ljekara. Vidjeli smo da je Pereira gubio svijest i da je rekao da je ‘ostao bez svjetla’.”