Edina Begić obara rekorde u američkoj odbojkaškoj ligi

[dropcap]LITL ROK[/dropcap] Edina Begić, nekadašnja odbojkašica Imzit Dobrinje i Bileće koja uspješno privodi kraju studije na UALR univerzitetu u Litl Roku, oborila je 14 godina star rekord Tanje Radović u američkoj odbojkaškoj NCAA ligi.

Naime, na utakmici njenog UALR univerziteta i TCU-a (Texas Christian University) Begićeva je ostvarila svoj 1.711 poen iz napada u univerzitetskoj karijeri.

“Svakako da sam presretna zbog ostvarenog rezultata, a ovaj uspjeh mi je još i draži jer dobro znam kakva je igračica bila Tanja Radović. Ona je u univerzitetskoj karijeri ostvarila 1.710 poena iz napada u razdoblju od 1997. do 2000. Sada je taj rekord u mom vlasništvu i zaista se fenomenalno osjećam”, kaže Begićeva za Klix.

Posljednje priznanje nije i prvo u njenoj univerzitetskoj karijeri. Svojevremeno je proglašena za igračicu godine u Sun Belt Conference, zatim je bila članica All-Sun Belt tima, najbolja ofanzivna igračica u dva navrata …

“Odbojkaški tim mog UALR univerziteta takmiči se u NCCA ligi – prva divizija, koja je ujedno i najjača. Iskustvo i znanje koje sam stekla ovdje ne mogu se riječima iskazati. U ove gotovo četiri provedene godine bilo je mnogo lijepih trenutaka kako na terenu tako i van njega. Treneri su se pobrinuli da moje znanje o odbojci podignu za nekoliko stepenica više, a neprestani treninzi i individualni rad u teretani omogućili su mi osvajanje značajnih priznanja i nagrada”, kaže Begićeva.

Predstojeća sezona joj je posljednja univerzitetska. Priželjkuje da kao “šlag na tortu” dođe titula šampiona.

“Jako smo uzbuđene pred start nove sezone i jedva čekamo okršaje sa ekipama iz naše konferencije. Vjerujem kako moja ekipa ima kvalitet i da ćemo uz dodatni trud i zalaganje doći do šampionske titule. Zajedno sa mnom u ekipi je i Adisa Hodžić, nekadašnja odbojkašica OK Vogošća. Fenomenalan je osjećaj kada ste na čelu tabele po broju osvojenih poena, ali još bolji ću se osjećati ako kraj prvenstva dočekamo na vrhu”, zaključuje Begićeva.

Inače, Edina Begić je klasični primjer priče kako se upornim radom može prijeći trnovit put i doći do zvijezda.

Njena životna staza nije bila posuta cvijećem, jer je njena porodica 1992. morala otići iz Bratunca. Put od Bratunca do Tuzle Edina je prešla u maminom stomaku, a na svijet dolazi u oktobru ratne 1992.

Djetinjstvo je provela kao izbjeglica u sopstvenoj zemlji. Njena porodica je mijenjala adrese stanovanja, a sportski duh kod Edine Begić se, uprkos svakodnevnim problemima, dodatno rasplamsavao.

U Tuzli je počela trenirati košarku u Sloboda Diti, a onda se njena porodica, među prvima, vratila u Bratunac. U Bratuncu je počela trenirati odbojku, da bi se potom preko Sarajeva otisnula u “obećanu zemlju”.

Na kraju, otkriva, želi da se vrati u Evropu i okuša u nekoj od jačih liga.