Kako Crvena zvezda može do Lige Evrope?

Pari Sen Žermena. - Crvena zvezda

Poslije mečeva petog kola Liga šampiona u C grupi, stvari su prilično jasne, barem kada je riječ o šampionu Srbije, Crvenoj zvezdi.

Sve nade su izgubljene kada je reč o plasmanu u nokaut fazu Lige šampiona, ali ostala je bitka za treće mjesto koje vodi u Ligu Evrope, što nikako nije bez značaja.

Porazom od Napolija (3:1), Crvena zvezda je ostala na posljednjem mjestu u C grupi sa četiri osvojena boda. Imaju dva manje od trećeplasiranog Liverpula koji je poražen u Parizu od PSŽ-a. (2:1).

U posljednjem, šestom kolu takmičenja po grupama, koje je na programu 11. decembra, Liverpul dočekuje na “Enfildu” ekipu Napolija, dok će Crvena zvezda na stadionu “Rajko Mitić” igrati protiv prvaka Francuske, Pari Sen Žermena.

Da bi osvojili treće mjesto, izabranici trenera Vladana Milojevića moraju da pobjede Parižane, a da pri tom Liverpu na svom stadionu izgubi od Napolija. U tom slučaju bi Crvena zvezda imala sedam, a Liverpul šest bodova.

Liverpulu samo pobjeda gura dalje

Kada je reč o Liverpulu, njima bi pobjeda od 1:0 obezbjedila prolaz dalje, jer bi u tom slučaju imali identičan skor sa Italijanima, ali bi gol razlika, tačnije veći broj postignutih golova u grupi u odnosu na Napoli (9-7) “progurao” dalje.

U slučaju da prime gol, svaka pobjeda od dva i više golova razlike bila bi dovoljna Klopovom timu za prolaz u nokaut fazu.

Italijanima bi svakako osvojen bod ili pobjeda na “Enfildu” doneo prolaz među 16 najboljih.

Kada je riječ o Pari Sen Žermenu, njima pobjeda nad Crvenom zvezdom u Beogradu u svakom slučaju donosi prolaz dalje. Bio bi im dovoljan i remi pod uslovom da Liverpul ne pobjedi Napoli.

Ukoliko se desi da tri tima, Napoli, PSŽ i Liverpul imaju po devet bodova na kraju takmičenja u grupi, što je teoretski moguće (Liverpul pobedi Napoli, a PSŽ odigra nerešeno u Beogradu), formira se mini tabela od te tri ekipe.

Redosljed se onda utvrđuje po sljedećem kriterijumu – najveći broj osvojenih bodova između timova koji su u pitanju, potom bolja gol razlika, ako su i tu jednaki, odlučuje broj postignutih golova u mečevima između ta tri tima, a ako ni tu ne može da se odredi ko ide dalje, onda odlučuje veći broj postignutih golova u gostima između ekipa koje su u toj grupi.