Miralem Pjanić slijedi srce, a ne novac

[dropcap]RIM[/dropcap] Reprezentativac BiH i vezni fudbaler Rome Miralem Pjanić u intervjuu za “Corriere dello sport” objasnio je zašto je, uprkos brojnim ponudama, odlučio da produži ugovor sa “vučicom”.

“Bilo je lako. Vjerujem u projekat Rome, u tim i trenera Rudija Garsiju. Uvijek mi je bilo lijepo u Rimu. Prije tri godine sve se desilo tako brzo. Bio je kraj prelaznog roka i Luis Enrike me je želio po svaku cijenu. Klub me je načinio važnim. Svidjelo mi se to. Recimo da sam slijedio svoje srce”, rekao je Pjanić i dodao: “Mogao sam da zaradim više novca negdje drugdje, ali želim da igram tamo gdje se osjećam sretnim. U Rimu volim ljude, grad, sve. Ovaj klub je idealan za moj razvoj. Ovdje mogu da osvajam trofeje i radujem se sa navijačima, koji su jedinstveni. Mislim da je ova sredina najbolja za igrača. Novac nikada nije bio moj cilj.”

Tokom ljeta činilo se da će Pjanić ipak promijeniti sredinu, s obzirom na to da je mnogo odugovlačeno sa potpisivanjem novog ugovora.

“Pregovori su trajali dugo, jer su započeti još dok je trajala sezona. Bilo je mnogo glasina, ali ljudi u Upravi Rome bili su upoznati sa mojom željom da ostanem u Rimu i produžim ugovor prije početka Svjetskog prvenstva. Samo je nedostajao potpis. Sve je išlo prirodno”, naglasio je Pjanić.

Na pitanje da li je zadovoljan brojem pogodaka koje je postigao prošle sezone, Pjanić je odgovorio: “Sigurno da mogu još da napredujem. Golovi nikada nisu bili odlučujući u mojoj viziji fudbala. Bilo kako bilo, kada sagledam prošlu sezonu, smatram da sam mogao postići sigurno još pet-šest pogodaka.”

Zdenjek Zeman nedavno je preuzeo ekipu Kaljarija, a Pjanić je dao zanimljivo mišljenje o svom nekadašnjem treneru.

“Zeman je imao određenu ideju fudbala, ali nije moje da sudim o tome. Ne mogu reći da li je on veliki trener ili ne, ostaviću drugima da odluče o tome. Ipak, tabela govori mnogo toga. Mnogi od nas nisu se slagali s njim. Radili smo mnogo, žestokim tempom, ali bez užitka. Sa Rudijem Garsijom sve je drugačije. Priča sa nama, sluša nas, ispituje… Njegova ljudskost je veoma bitna. Sa Zemanom ovakva vrsta povezanosti nije postojala”, objasnio je Pjanić razliku između nekadašnjeg i sadašnjeg trenera Rome.

Pjanić cjeni i Luisa Enrikea, novog stratega Barselone, koji ga je takođe trenirao u Romi.

“Luis Enrike me je naučio da na fudbal gledam drugim očima. Kretanje, taktika, mentalitet… Cijeli tim ga je slijedio. Nažalost, nije bilo dovoljno vremena i strpljenja za njegov uspjeh u Romi”, istakao je Pjanić.