Grande kapitano: Scene sa ulica Firence od kojih ćete se naježiti

Italija i Firenca oprostili su se od kapitena Fiorentine Davidea Astorija, koji je prošlog vikenda iznenada umro.

Hiljade ljudi okupilo se prije sahrane na jednom od glavnih trgova u Firenci. Neki od njih su stigli i u sedam sati ujutru, tri sata prije početka mise.

Kada je kovčeg dopremljen u crkvu Santa Kroče prvo je uslijedio gromoglasan aplauz, a navijači su uzvikivali njegovo ime i “grande kapitano”. Trg je nakon toga utihnuo na nekoliko minuta, a navijači su podigli šalove i zastave Fiorentine u vazduh. Na jednom transparentu je pisalo: “Zauvijek naš kapiten”.

Aplauzom su pozdravljeni i igrači Fiorentine koji su stigli pješice, predvođeni vezistom Milanom Badeljom.

Sahrani su prisustvovali i brojni fudbaleri i treneri iz Italije, među kojima su bili fudbaleri Juvetusa, Milana, Intera, Rome… Okupljeni su aplaudirali i igračima Juventusa, koji su pravo iz Londona i meča protiv Totenhema stigli u Firencu kako bi odali poštu Astoriju.

Hrvatski reprezentativac Milan Badelj pročitao je poruku u ime Fiorentine tokom službe.

“Ti si brat i sin kakvog bi svi poželjeli da imaju. Tvoji roditelji nisu napravili nijednu grešku s tobom, ni najmanju. Naše misli idu ka tvojoj majci, ocu, ka Frančeski i vašoj princezi. Ti si bio čovjek sa velikim Č i mi ćemo joj to reći. Ti si svjetlost za sve nas”, naveo je Badelj.

Kada je kovčeg napustio baziliku hiljade navijača povikalo: “Postoji samo jedan kapiten”.

Bila je to možda i najpotresnija scena.

Davide Astori, fudbaler Fiorentine i reprezentacije Italije, umro je prošlog vikenda, u noći između subote i nedjelje. Autopsija je pokazala da je Astori, koji je imao 31 godinu, umro od srčanog udara.

On je pronađen u hotelskoj sobi u Udinama, gdje je njegova ekipa odsjela uoči utakmice protiv Udinezea, a pronašli su ga saigrači nakon što se nije pojavio na doručku.

Bio je oženjen i imao je dvogodišnju kćerku.

Davide Astori karijeru je počeo u fudbalskoj akademiji Milana, ali nije odigrao nijednu utakmicu za prvi tim “roso-nera”. U Seriji A debitovao je 2008. godine igrajući za Kaljari. On je proveo šest godina u tom klubu, a zatim je igrao na pozajmicama u Romi i Fiorentini, sa kojom je 2016. godine potpisao ugovor.

Astori je odigrao 14 utakmica za reprezentaciju Italije.

Fiorentina i Kaljari povukli su iz upotrebe dres sa brojem 13, koji je nosio Astori.

Les Ultras de la Fiorentina rend un dernier hommage à Davide Astori 08/03/2018

Les Ultras de la Fiorentina rend un dernier hommage à Davide Astori 08/03/2018

Posted by Ultra Style on 8. mart 2018

(Agencije, Foto: Ilustracija)