Edin Džeko savjetuje kako da poboljšate igru glavom

[dropcap]ZENICA[/dropcap] Bh. reprezentativac i napadač Mančester Sitija Edin Džeko dao je nekoliko savjeta namijenjenim onima koji žele poboljšati udarac glavom, odnosno igru glavom.

Prilog iz Trening centra “Zmajevo gnijezdo” u Zenici objavljen je na internet-stranici UEFA.com.

“Prije svega, morate se koncentrisati na loptu, držati oči otvorenim, gledati gdje je golman i biti spremni da pogodite. Morate misliti i na svoju poziciju, jer, kada lopta dolazi, vi je ne trebate čekati, nego morate ići na nju. Trebate pokušati doći do nje prije protivnika i udariti je”, rekao je Džeko.

Posebno je istakao važnost snažnog centaršuta i traženja najbolje pozicije za udarac.

“Centaršut je možda i najvažnija stvar. Spor centaršut ne možete udariti glavom. Mora biti snažan, kako biste loptu udarili i skrenuli je u gol. Morate pronaći prostor i potruditi se da upravo vi budete igrač koji će udariti loptu. To je teško jer u kaznenom prostoru nema mnogo mjesta, gužva je jer odbrana želi izbaciti loptu. Morate biti na prstima, stići na loptu, koncentrisati se i tražiti prostor za postizanje gola. Ja uvijek pokušavam naciljati, ali to je teško. Trudim se loptu snažno udariti čelom, jer sam tako najprecizniji”, dodao je Džeko.