Dik Advokat ne bi da živi u Srbiji

[dropcap]BEOGRAD[/dropcap] Zbog ratova devedesetih Srbija je pomalo u prošlosti. Neke stvari su modernizovane, ali za mnoge hotele i zgrade vrijeme je stalo. To važi i za Partizanov stadion, kazao je Dik Advokat, novi selektor fudbalera Srbije.

Nekoliko dana priprema i 90 minuta na klupi “orlova” bilo je dovoljno da holandski stručnjak stekne ne baš povoljno mišljenje o Srbiji. Advokat, koji je u julu zavanično preuzeo srpski tim, kaže da ne razmatra opciju da živi u Srbiji.

“Vratio sam se kući poslije nedjelju dana tamo, ne želim da živim u Srbiji. Tako ću raditi i u naredne dvije godine. Tako je interesantnije i pod drugim uslovima ne bih ni prihvatio posao”, rekao je Advokat, koji nije želio da priča mnogo o okolnostima u Beogradu.

Advokat je direktno rekao da je na klupu Srbije sjeo zato što je FS Srbije prihvatio da selektor živi van zemlje.

“Dogovor koji smo napravili sasvim mi odgovara. Ne želim da živim u inostranstvu; da želim, onda ne bih trenirao Srbiju”, kaže on.

Posebno negativno je ocijenio stadion Partizana, na kojem su nedavno “orlovi” odigrali 1:1 sa Francuskom.

“Igrali smo na stadionu Partizana za koji mislim da je star 100 godina. Osvjetljenje je bilo odlično, ali je teren nikakav i to mora da se promijeni”, rekao je Advokat.

Za razliku od Beograda, Holanđanin je zadovoljan timom.

“Atmosfera je bila dobra. Za prvi put je bilo dobro. Cilj mi je da ekipa što prije ‘odraste’, jer je naivnost već dugo boljka ovog tima. Nemamo uzalud tako mladu selekciju, posebno u veznom redu. Ali, takođe, imamo i igrače Čelsija i Sitija, dobrih startnih 11, od toga može da se napravi dobar miks. Uvijek postoje pozicije koje mogu bolje da se popune, ali to je logično, kad trenirate tek četiri dana, a samo ste nedjelju dana zajedno. Francuska ima dobar tim i htjeli smo mirnu utakmicu. Više bih volio da smo u ovom terminu odigrali dvije, a ne samo jednu utakmicu”, kaže on.

Holanđanin je vrlo brzo došao do zaključka koji stekne svako ko dovoljno često gleda igru srpskog tima.

“Imam utisak da često ne postoji ideja. Mora da postoji neki razlog zbog kojeg igraš na neki način. Ovi mladići moraju da nauče da biraju prave momente. Ukoliko ste bolji od protivnika, nema razloga da se povlačite, dok protiv jačih ekipa to ima smisla, ali onda to morate da radite kao tim. Time se ja sada bavim, to se protiv jake ekipe kao što je Francuska pokazalo dobrim, mada je sve to još krhko”, zaključio je Advokat.