Platini predlaže uvođenje bijelog kartona za protest

[dropcap]PARIZ[/dropcap] Mišel Platini, predsjednik UEFA, predložio je uvođenje bijelog kartona kojim bi bili sankcionisani igrači koji previše protestuju.

Platini je istakao da bi trebalo razmisliti i o ideji da se sudijama da pravo da isključe igrača sa terena na 10 minuta, a ne da biraju između crvenog i žutih kartona. Prvi čovjek evropskog fudbala je takve ideje iznio u svojoj novoj knjizi “Pričajmo o fudbalu” u kojoj navodi da bi timovima trebalo dozvoliti po 5 izmjena umjesto 3.

Platini u toj knjizi, tvrdi “Figaro”, ističe da bi bijeli karton, koji bi pratio kratkotrajno isključenje, stao na put “maniji protesta kod sudije koji se šire u fudbalu kao prava epidemija”.

Što se tiče izmjena, Platini je istakao da bi trebalo dozvoliti dvije u prvom poluvremenu, uz mogućnost još tri u drugom.

Bivši kapiten Francuske je istakao, pišu mediji, da bi trebalo odustati od sadašnjih pravila po kojima bi poslije faula pri izglednoj šansi u kaznenom prostoru slijedio jedanaesterac, uz crveni karton i suspenziju. Umjesto toga on predlaže penal i žuti karton za faul u šesnaestercu, odnosno slobodan udarac i crveni karton van kaznenog prostora.