UEFA uvodi promjene za žrijeb Lige šampiona

[dropcap]NION[/dropcap] Nepravda bi uskoro mogla da bude ispravljena, najavljuju iz UEFA za renomirani fudbalski portal Goal.com.

Činjenica da je Arsenal, koji je prošle sezone bio četvrti u prvenstvu Engleske, bio povlašćen u ovogodišnjem žrijebu grupa Lige šampiona, a da šampion Premijer lige Mančester Siti nije, iznervirala je mnoge. Posebno navijače “građana”.

Takvih slučajeva bilo je i u prošlosti, a da se ne bi ponavljali u evropskoj “kući fudbala” spremni su da promijene način određivanja povlašćenih timova. Do sada, koeficijent se određivao po prethodnim nastupima kluba u Evropi, ali i po koeficijentu koji nosi nacionalno prvenstvo iz kojeg klub dolazi.

Ubuduće, ako UEFA zaista usvoji promjene, osam povlašćenih klubova (onih koji će se naći u prvom šeširu prilikom žrijeba za grupe Lige šampiona) činiće aktuelni osvajač elitnog takmičenja i šampioni sedam najkvalitetnijih evropskih liga. Ukoliko pobjednik Lige šampiona bude i šampion nekog od tih prvenstava, onda će se u prvom šeširu naći i šampion lige koja je u tom trenutku rangirana kao osma po kvalitetu u Evropi.