Rudar iskopao fudbalsko blago

[dropcap]MANČESTER[/dropcap] Peti najskuplji igrač na svijetu Anhel di Marija, za čije usluge je Mančester junajted platio Real Madridu 75 miliona evra, na početku karijere je koštao svega 35 lopti!

Upravo toliko iznosio je transfer kada je kao dječak prelazio iz lokalnog Torita u Rozario Sentral.

“Baš su zapinjali oko transfera. Na kraju, pristali su da me puste za 35 fudbalskih lopti. To vam vjerovatno govori o tome gdje sam odrastao i kakva je bila naša stvarnost. Treba reći da sam bio jako mlad, imao sam pet ili šest godina, tako da nisam siguran da se to zaista računa”, dodao je Di Marija, koji je ispričao i da je lako moglo da se dogodi da uopšte ne zaigra fudbal.

Naime, Di Marija je imao samo godinu dana kada je upao u bunar u dvorištu. Spasilo ga je to što je bio u “hodalici” zbog koje nije propao previše duboko.

“Moja majka stalno prepričava taj događaj. Ja se ne sjećam, ali joj vjerujem. Ono čega se sjećam jeste da sam nešto kasnije postao nesnosan i da sam lomio sve po kući. Majka je bila toliko očajna da me je sa tri godine odvela kod ljekara i zatražila savjet. Doktor je rekao da me upiše na sport i tako je počela moja karijera”, pričao je Di Marija.

Kada se ispostavilo da se radi o velikom talentu, siromašnu porodicu zadesile su nove nevolje.

“Moji roditelji su morali da nađu još po jedan posao kako bi mogli da zarade dovoljno da mi kupe kopačke. To je nešto što će me pratiti dok sam živ. Sjećam se da su moje dvije sestre išle bose zbog toga da bih ja imao kopačke za trening. Roditelji su radili u rudniku. Živjeli smo gotovo užasno, a takav je bio i njihov posao. Kada smo sestre i ja odrasli morali smo i mi da radimo sa njima. Kopao sam u rudniku od 10. do 15. godine i potom pomagao u dostavi namirnica u gradu. Bio je to težak posao”, istakao je Di Marija.

Međutim sve se promijenilo kada je iz Rozarija prešao u Benfiku. Tada je konačno mogao da javi ocu da može prestati sa radom u rudniku poslije 16 godina.

“Tada sam ga ubijedio da prekine sa tim. Bio je lijep osjećaj pozvati ga i reći: ‘Tata, ne moraš više da radiš toliko’. Srce mi se cijepalo zbog mog oca i trenirao sam samo da mu olakšam. On nije mogao da igra fudbal, jer je doživio tešku povredu koljena igrajući za rezerve River Plate. Zato me majka stalno podsjeća na toliko sam srećan što mogu da radim ono o čemu je moj otac uvijek sanjao”, naglasio je Argentinac.

Pismo navijačima

Poslije odlaska iz Madrida, Anhel di Marija se pismom oprostio od navijača Reala u kojem je otkrio da nije želio da napusti klub.

“Oduvijek sam želio da napredujem, kao što svako čini u svom poslu. Otišao sam na Svjetsko prvenstvo poslije osvajanja desetog trofeja u Ligi šampiona u nadi da ću iz kluba dobiti neki pozitivan signal, ali do njega nikada nije došlo. Mnoge stvari i mnoge laži su rečene. Uvijek su meni željeli da pripišu ideju da želim da odem, ali to nije ono što se desilo. Nažalost, neki u klubu nisu voljeli moj fudbal”, napisao je Di Marija, te zahvalio publici za divne trenutke tokom četiri godine u Madridu.