Ćurković: I ja bih skinuo tu zastavu

[dropcap]BEOGRAD[/dropcap] I ja bih postupio isto kao Stefan Mitrović i skinuo zastavu da sam bio na njegovom mjestu, rekao je Ivan Ćurković, potpredsjednik Fudbalskog saveza Srbije.

U razgovoru za “Nezavisne” objašnjava da je reprezentativac Srbije odreagovao očekivano, bez loših namjera i s ciljem da prekine skandal i provokaciju koja je mogla eskalirati u tragediju.

“On nije zgazio, bacio ili poderao zastavu, koja uostalom nije ni bila zvanično obilježje jedne zemlje. Vjerovatno bi i albanski igrač da je bio u blizini isto učinio, jer nismo došli da gledamo dron kako leti sa zastavom, već da igramo fudbal. Moralo se reagovati da se završi ta priča, Mitrovićev gest je normalan, nije manifestovao nezadovoljstvo prema toj zastavi. Svako bi učinio isto s namjerom da se utakmica nastavi”, rekao je Ćurković. “Na dron je mogla biti zakačena bombu ili nešto što može napraviti džumbus u masi od 30.000 ljudi. Ako se nešto ne preduzme, pitanje je šta je sljedeće i da li se može nešto gore desiti primjenom te vrsta letjelice.”

Kakva je atmosfera bila u loži stadiona tokom incidenta?

ĆURKOVIĆ: Odmah kada su počela nemila dešavanja ja sam napustio stadion jer sam pretpostavio da će se desiti to što se desilo na kraju. Nisam mogao ni da gledam, a kada sam došao kući, na TV sam pratio sasvim druge stvari. Bio sam vrlo razočaran zbog svega.

NN: Šta Vas je najviše pogodilo?

ĆURKOVIĆ: Teško mi je palo, a razlog više je to što FS Srbije zaista dobro funkcioniše. Institucija na čijem je čelu predsjednik Tomislav Karadžić zaista dosta radi na unapređenju fudbala. Stvara se, grade se tereni, daje se maksimum i onda neke stvari, koje mi objektivno ne možemo kontrolisati, pokvare sve. Nažalost, na našim prostorima sport je vrlo često žrtva i skoro uvijek ima neka politička podloga.

Da li ste imali kontakt s kolegama iz Albanije?

ĆURKOVIĆ: Prije meča večerali smo u srdačnoj atmosferi. Bili su tu uz najviše zvaničnike njihovog Fudbalskog saveza, ambasador Albanije u Beogradu, delegat utakmice i komesar za bezbjednost. Družili smo se veoma prijatno, pričali o svemu uz zajedničku konstataciju neka bolji pobijedi. Nismo o rezultatu govorili, svi smo se bazirali da sve protekne bez incidenata.

Jeste li zadovoljni kako su se reprezentativci Srbije ponašali?

ĆURKOVIĆ: Žao mi je zbog njih. Bili su zaista razočarani svim što se desilo. Ponašali su se vrlo dostojanstveno, ne upuštajući se u incident.

Nezadovoljan policijom

Ivan Ćurković nije zadovoljan reakcijom policije.

“Oni su bili prisutni u gradu i oko stadiona, ali u tom momentu ih nije bilo. Država mora da vodi računa kada su u pitanju neredi na stadionu. Ona je odgovorna, kada su u pitanju ulasci na stadion, dešavanja na tribinama i slično”, smatra on.