Pobjedom se vratila takmičenjima

[dropcap]PRIJEDOR[/dropcap] Bh. atletičarka Lusija Kimani uživa u majčinstvu, vrijedno trenira, planira nastupe na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama, a počela je i da se takmiči.

Ona je u nedjelju trijumfovala na trci “Murter 2014” u Hrvatskoj.

Kimanijeva je 12 kilometara pretrčala za 43 minuta i 50 sekundi (nezvanični rezultat).

“Bila je to moja prva zvanična trka nakon decembra 2012. godine kada sam nastupila na Evropskom prvenstvu. U maju sam počela da treniram i s obzirom na to da se dugo nisam takmičila zadovoljna sam rezultatom. Za početak je odličan. Bilo je divno osjetiti atmosferu i uvijek je lijepo kad se vratiš na stazu, naročito kad pobijediš”, istakla je Kimanijeva za Nezavisne novine.

Lusija i Siniša, njen suprug i trener, prije skoro 12 mjeseci su postali roditelji Viktorije.

“Viktorija je Siniši i meni donijela neizmjernu sreću i radost u život, a što se tiče treninga sada mi je teže nego što je bilo ranije. Teško je trenirati za disciplinu kao što je maraton i imati dijete. Dnevno trčim do 20 kilometara, ali kasnije ću 30 do 40 kilometara prelaziti na dan. Naravno, Viktorija je na prvom mjestu”, istakla je Kimanijeva.

Ona nastavlja s treninzima, a naredne trke je očekuju sljedeći mjesec.

“Planiram da nastupim na nekoliko trka u okruženju u septembru i trudiću se da budem sve brža. Od polovine oktobra ću da započnem pripreme za sljedeću godinu. Radiću na pripremama za maraton, koji ću najvjerovatnije trčati u Evropi u aprilu ili maju”, rekla je atletičarka Borca.

Među ciljevima bh. olimpijke su da istrči norme za Svjetsko prvenstvo sljedeće godine i Olimpijske igre 2016.

“Nadam se da ću ispuniti normu za Svjetsko prvenstvo u Pekingu, koje će biti održano u avgustu. Još nije objavljeno koliko će iznositi, a na posljednjih pet prvenstava je bila 2:43 sata. Neće biti lako ispuniti normu, ali na dobrom sam putu. Treba još dosta raditi i vjerujem da ću uspjeti”, naglasila je Kimanijeva.

Ona trenira u Prijedoru, a ako bude finansijski izvodivo otići će u toplije krajeve, u Crnu Goru ili Hrvatsku.