Nikolija Stanivuković najkompletnija mlada takmičarka iz BiH

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Mlada atletičarka Borca Nikolija Stanivuković (17) ove sezone bilježila je odlične rezultate na domaćim i internacionalnim takmičenjima i pokazala da se u budućnosti na nju mora ozbiljno računati.

Iz takmičenja u takmičenje postizala je sve bolje rezultate i tokom sezone oborila je i nekoliko rekorda. Zahvaljujući tim rezultatima postala je stalni član juniorskih i seniorskih reprezentacija BiH.

Najbolje rezultate postizala je na prvenstvima Balkana. Zlatnu medalju osvojila je u skoku uvis za mlađe juniorke na takmičenju u bugarskom Silvenu sa preskočen 171 centimetar. To joj je u tom trenutku bio lični rekord, međutim uskoro ga je popravila pošto je u rumunskom Piteštiju preskočila 2 centimetra više. Na Prvenstvu Balkana u grčkom Seresu bila je bronzana u sedmoboju, gdje je postavila novi rekord BiH za starije juniorke sa 4.459 bodova.

“Zadovoljna sam svojim rezultatima na balkanskim prvenstvima ove sezone. Takmičenja u Bugarskoj i Grčkoj bila su odlična za mene. Medalja iz Grčke mi je najdraža zato što sam time postala rekorder BiH. U Rumuniji je, što se tiče ukupnog rezultata, bilo nešto lošije nego u Grčkoj, ali sam tu popravila lični rekord”, kazala je Nikolija za Glas Srpske.

Od ove sezone ona je i novi rekorder BiH za mlađe juniorke u sedmoboju sa rezultatom 4.487 bodova. Ovaj rezultat ostvarila je na prvenstvu Srbije u Novom Sadu. Učestvovala je i na Evropskim kvalifikacijama za Olimpijske igre mladih u Azerbejdžanu, gdje je bila 22. u njenim najboljim disciplinama.

“Jedino sam nezadovoljna nastupom u Azerbejdžanu, ali, sve u svemu, sezona je bila uspješna. Sljedeće godine me čeka puno rada i nadam se da će mi to donijeti još uspješniju sezonu”, dodala je mlada atletičarka.

Njen trener Nebojša Matijević smatra da ima veliki potencijal i da uz naporan rad može do još boljih rezultata.

“Nikolija je sigurno jedna od najkompletnijih mladih atletičarki u BiH. Ima samo 17 godina i još se takmiči u juniorskom uzrastu. Tek za tri godine će postati seniorka i od nje se očekuju još bolji rezultati. Cilj je da izbori normu za Evropsko juniorsko prvenstvo, koje će se naredne godine održati u Švedskoj. Norme su velike, 180 u skoku uvis i 5.000 bodova u višeboju, ali daćemo sve od sebe da to ostvarimo, što bi bio izvanredan rezultat”, kazao je Matijević.

Domaća takmičenja

Na domaćim takmičenjima Nikolija Stanivuković je bila među najboljim ove sezone.

Prvakinja je BiH u dvorani za mlađe juniorke u skoku udalj i troskoku.

Takođe, prva je u BiH za starije juniorke u skoku udalj, uvis i troskoku, a druga je bila na prvenstvu BiH za seniorke u skoku udalj i uvis.

Bila je najbolja na prvenstvu Republike Srpske za starije juniorke u skoku udalj i uvis, a na ekipnom prvenstvu BiH za juniorke pobijedila je u skoku uvis i udalj.