Lopez apsolviran, na redu Pospišil

[dropcap]PEKING[/dropcap] Prvi teniser svijeta Novak Đoković krenuo je uspješno u odbranu titule na ATP turniru u Pekingu.

Za 64 minuta je savladao Giljerma Garsiju Lopeza i izborio duel s Vasekom Pospišilom u drugom kolu.

Đoković (prvi nosilac) je danas pobijedio Španca rezultatom 6:2, 6:1 u meču u kojem je imao oscilacija. U prvom setu je imao problema sa servisom, Garsija Lopez je napravio dva brejka, ali drugi set je odigrao znatno bolje. Imao je tokom susreta više direktnih poena od rivala (15-4), više neiznuđenih grešaka (17-11), manje dvostrukih servis grešaka (1-3), te je upisao 20. pobjedu u isto toliko mečeva u Pekingu.

“Nisam potcenio protivnika na startu. Želeo sam da izađem na teren i da diktiram igru. Mislim da sam to dobro uradio. Bio je malo spor početak i za njega i za mene. Gubili smo servise. Trebalo mi je vremena da uđem u ritam, ali generalno je bilo dobro. Ne mogu da se žalim na svoj nastup”, rekao je Đoković.

Novinare je zanimalo i odakle pronalazi motivaciju da igra u Kini.

“Volim da se takmičim i igram, pogotovo na sjajnim turnirima kao što je ovaj. Ljudi u Kini su divni, osećam se kao kod kuće i to me motiviše. Ovo je deo sezone kada su grend slemovi završeni i većina igrača je pomalo iscrpljena. Ipak, borim se za prvo mesto i svaki turnir je važan”, dodao je srpski teniser.

On je govorio i o Viktoru Troickom, koji se nedavno vratio na teren poslije suspenzije, jer je na doping testu dao uzorak krvi dan kasnije nego što je trebalo.

“Ponosan sam na njega. Počeo je od nule i morao je da igra i kvalifikacije na čelendžerima. Kvalitet je tu, bio je blizu top 10 i može još godinama da igra na vrhunskom nivou. Sve kroz šta je prošao je podneo veoma dobro, već je na 152. poziciji. Pobedio je igrače poput Davida Ferera i Mihaila Južnjija, što je impresivno”, naglasio je Đoković.

Predstavnici medija su ga pitali i šta misli o tome što drugi igrači nisu podržali Troickog tokom suspenzije.

“Ne možete da krivite igrače, jer nisu svi bliski s Viktorom kao ja. Poznajem ga od osme-devete godine i on je, pored Nenada Zimonjića i Janka Tipsarevića, jedan od mojih najboljih prijatelja u tenisu. Znam koliko je patio zbog situacije sa dopingom, ali ne želim da otvaram tu temu ponovo. Osetio sam odgovornosst da mu pomognem i nadam se da će uskoro ući u top 100”, zaključio je Đoković.

Troicki je u Pekingu elimisao Južnjija i igraće sa Čehom Tomašom Berdihom (3) u drugom kolu. Đoković i Pospišil će na teren u četvrtak, a Nole će igrati za drugu pobjedu u međusobnim duelima. Prošle godine je u Dejvis kupu slavio sa 6:2, 6:0, 6:4.

Pobjednički povratak nakon tromjesečne pauze zbog povrede imao je Španac Rafael Nadal (2). Sa 6:4, 6:0 je savladao Francuza Rišara Gaskea i u drugom kolu će igrati s Peterom Gojovčikom, kvalifikantom iz Njemačke, koji je savladao Hrvata Ivu Karlovića sa 6:4, 2:6, 7:5. Karlović je u trećem setu pri vođstvu 5:2 imao tri vezane brejk lopte, ali to nije bilo dovoljno za miran finiš.

Beba

Novak Đoković ni ovog puta nije prošao bez pitanja o bebi, koju uskoro na svijet treba da donese supruga Jelena.

“Očekujemo da će Jelena da se porodi u narednih mesec dana. Što se posla tiče, igraću u Šangaju, imam u rasporedu Pariz i London i ništa se nije promenilo na tom planu”, rekao je Đoković.