Čilić u finalu, istorija na USO!

[dropcap]NJUJORK[/dropcap] Hrvatski teniser Marin Čilić napravio je senzaciju u polufinalu US opena, pošto je pobijedio Rodžera Federera sa 6:3, 6:4, 6:4.

Čilić je cijeli meč odigrao spektakularno, veoma malo je griješio i izvanredno je servirao – u posljednjem gemu, kada se i očekivalo da pokaže malo nervoze, napravio je tri asa i viner bekhend paralelom za najveći trijumf u karijeri, piše B92.

Za prvu Gren slem titulu u karijeri Čilić će se boriti sa Keijem Nišikorijem, koji je u četiri seta izbacio Novaka Đokovića.

Ove godine u Njujorku bili smo svjedoci istorije, pošto ćemo prvi put od Australijan opena 2005. godine gledati finale u kojem neće igrati ni Federer ni Nadal ni Đoković.

Tada je u finalu u Melburnu Safin savladao Hjuita, a sigurno je da ćemo u ponedeljak dobiti novog Gren slem šampiona – Nišikori vodi protiv Čilića sa 5:2 u međusobnim okršajima, a dobio je i oba meča ove godine (Brizbejn i Barselona).

Čilić je odigrao savršen meč protiv Federera – servirao je briljantno, a ritern mu je funkcionisao možda i najbolje u karijeri. Udarao je loptice u penjanju, mentalno je bio čvrst kada je vodio i zasluženo je ostvario najveći uspjeh u karijeri.

Hrvatski teniser je već u četvrtom gemu napravio brejk, a u narednom je spasio brejk loptu i do kraja je rutinski priveo set kraju. Čilić nije skidao stopalo sa papučice za gas, već u prvom gemu napravio je brejk, a do kraja je u svojim gemovima osvojio samo pet poena, toliko je suvereno uzimao gemove na svoj servis.

Publika je bila na strani Federera, koji na početku trećeg seta pravi brejk. Gledaoci su burno pozdravljali čak i greške hrvatskog tenisera, koji se međutim nije dao poremetiti – ubrzo je vratio brejk, a pri rezultatu 3:3 napravio je još jedan.

Očekivala se drama u završnici, ali je hladnokrvni Čilić servisima okončao posao i došao do trijumfa za sat i 45 minuta igre.

Hrvat je meč završio sa fantastičnih 43 vinera i 23 neiznuđene greške, dok je Federer upisao 28 direktnih poena i 17 grešaka.