U nedjelju žrijeb grupa za SP

[dropcap]DOHA[/dropcap] Žrijeb grupa 24. Svjetskog rukometnog prvenstva u Kataru biće održan u nedjelju (19.30) u Dohi.

Među 24 najbolje reprezentacije svijeta naći će se i selekcija BiH, koja je u baražu eliminisala Island i tako prvi put u istoriji izborila učešće na jednom velikom međunarodnom takmičenju.

Rukometni savez BiH će u Dohi predstavljati generalni sekretar Smajo Karačić i direktor reprezentacije Mirza Muzurović. Pored prisustva na izvačenju grupa, predstavnici bh. saveza će između ostalih aktivnosti u Dohi obići ponuđene lokacije za izbor kampa u kojem će boraviti bh. rukometaši tokom SP, razgovarati s proizvođačima sportske opreme zainteresovanim za saradnju, te ugovoriti prijateljske utakmice u pripremnom periodu. Međunarodna rukometna federacija (IFH) uvrstila je reprezentaciju BiH u drugu jakosnu grupu (šešir) s ekipama Slovenije, Poljske i Švedske, dok su za nosioce grupa određene Španija, Francuska, Danska i Hrvatska.

Sistem takmičenja na SP, koje će se igrati od 15. januara do 1. februara 2015, ostaje nepromijenjen. U prvom dijelu će 24 reprezentacije biti žrijebane u 4 grupe. Po 4 najbolje ekipe iz grupa izboriće nastup u osmini finala, a od te faze takmičenja igraće se sistem eliminacije.

Petoplasirane i šestoplasirane ekipe iz grupa nastaviće takmičenje u takozvanom Predsjedničkom kupu. Sve utakmice SP igraće se u Dohi.

Jakosne grupe

Prva grupa

 1. Španija
 2. Francuska
 3. Danska
 4. Hrvatska

Druga grupa

 1. BiH
 2. Slovenija
 3. Poljska
 4. Švedska

Treća grupa

 1. Rusija
 2. Katar
 3. Makedonija
 4. Alžir

Četvrta grupa

 1. Austrija
 2. Argentina
 3. Bjelorusija
 4. Češka

Peta grupa

 1. Tunis
 2. Egipat
 3. Brazil
 4. Bahrein

Šesta grupa

 1. Iran
 2. Ujedinjeni Arapski Emirati
 3. Čile
 4. Njemačka