Kosorić: Vrijeme za novi pravilnik UEFA

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Događaj iz Beograda definitivno će u budućnosti promijeniti poglede na sigurnost na stadionima u svijetu, smatra Goran Kosorić, član Disciplinske komisije Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.

Dobar poznavalac disciplinskih propisa očekuje da bi “beogradski let” mogao u značajnoj mjeri da promijeni pravilnike i poglede UEFA i FIFA, jer je umjesto transparenta na dronu vrlo lako mogao biti eksploziv ili nešto slično.

“Ljudski um je neograničeno bogat idejama i UEFA treba da razmišlja o promjeni bezbjednosnih pravilnika da se iz ‘beogradskog slučaja’ ne bi izrodila negativna ideja s tragičnim posljedicama bilo gdje u svijetu”, smatra Kosorić.

Vazdušni prostor iznad stadiona je nezaštićen, a postavlja se i pitanje u čijoj je nadležnosti. Samim tim teško je utvrditi ko je odgovoran za letjelicu ili recimo predmet ubačen izvan ograde nekog stadiona, pišu Nezavisne novine.

“Treba očekivati prečišćavanje disciplinskih pravilnika UEFA i ugrađivanje novih odredaba. Kompletan pogled i pristup bezbjednosti nakon ovoga se mijenja. Moderne tehnologije dosad nismo shvatali ozbiljno i nismo ih upotrebljavali u kaznenim prijavama disciplinskih pravilnika. Ima dosta stvari koje nisu definisane kada je u pitanju informatičko djelovanje, putam interneta i slično”, kazao je Kosorić. “Meni bi kao članu Disciplinske komisije bilo interesantno vidjeti izvještaj komesara za bezbjednost i delegata utakmice u Beogradu. Zanima me šta će napisati u vezi s letjelicom, ne znajući vjerovatno odakle se pojavila i odakle je vođena.”

U konačnoj presudi ovog slučaja, u dijelu u vezi s letjelicom, mnogo toga zavisiće upravo od utvrđivanja odakle je dron došao, odnosno odakle je upravljano.

“Ako se dokaže da je letjelica došla izvan stadiona, FS Srbije ne bi trebalo da ima odgovornosti, jer je javni red i mir u nadležnosti policije. Ukoliko je neko rukovodio akcijom sa samog stadiona, čak i iz VIP lože, onda je to nešto sasvim drugo. U tom slučaju odgovornost je na FS Srbije, ali i Albanije ukoliko je taj neko bio gost u svojstvu člana zvanične delegacije gostiju. Međutim, teško je razgovarati hipotetički”, zaključio je Kosorić.

Padobranac na terenu

U engleskoj ligi letjelice ili manji avioni često se mogu vidjeti iznad stadiona s raznim porukama.

Prošlog ljeta dron je kružio i iznad stadiona “Koševo”, ali je snimao prijateljsku utakmicu Sarajevo – Kardif Siti.

“Zbog letjelica izvan stadiona klub, odnosno organizator, zvanično ne može biti kažnjen. Prije nekoliko godina desila se bizarna situacija, kada je na ‘Koševu’ usred utakmice sletio padobranac. On je objasnio da ga je vjetar odnio u pogrešnom pravcu, a Sarajevo nije kažnjeno, jer nije moglo uticati na tu situaciju. Slično je dakle i s letjelicama”, objasnio je Tarik Trbić, portparol Sarajeva.