Rukometašice Srbije ubjedljive protiv Republike Srpske

[dropcap]BANJALUKA[/dropcap] Vicešampionke svijeta, rukometašice Srbije, i reprezentativke Republike Srpske odigrale su večeras revijalnu utakmicu u dvorani “Borik” u Banjaluci.

Reprezentacija Srbije je bila uspješnija i slavila je rezultatom 42:26 (22:7), a najefikasnija na utakmici je bila Sanja Radosavljević iz pobjedničke ekipe sa 9 postignutih golova, pišu Nezavisne novine.

Na drugoj strani su se istakle Dragana Cvijić i Andrea Lekić sa 4 postignuta gola. Zanimljivo je da su njih dvije reprezentativke Srbije koje su na poluvremenu odlučile da obuku dres Republike Srpske jer su porijeklom sa ovih prostora. Isto je učinila i najefikasnija rukometašica na utakmici.

Ovo je ujedno bio i prvi seniorski nastup ženske rukometne reprezentacije Republike Srpske.

Ime Marijane Bogojević ostaće zabilježeno jer je postigla prvi gol u prvoj utakmici seniorske reprezentacije Republike Srpske.

Banjalučka publika je znala da nagradi svaki dobar potez rukometašica obje ekipe, a u “Boriku” se okupilo oko 1.000 ljubitelja rukometa.

Prijateljska utakmica Srpske i Srbije je humanitarnog karaktera pošto 50 odsto prihoda od ulaznica ide za pomoć sestrama Tatjani i Milani Gajić, koje boluju od Laforine bolesti.

Rukometašice Srbije Andrea Lekić i Sanja Damnjanović, koje vode porijeklo s naših prostora, istakle su da su ponosne što su došle u Banjaluku.

“Počastvovana sam što sam u Banjaluci, pišemo deo istorije. Ovo je jako dobra promocija ženskog sporta u RS, posebno rukometa, i srećna sam što sam deo toga”, istakla je Lekićeva.

Ona je čest gost Srpske, s obzirom na to da joj je otac iz Prnjavora.

“Posećujem rodbinu; istina, u poslednje vreme ređe dolazim zbog klupskih i reprezentativnih obaveza. Za RS me vežu lepe uspomene, veliki deo porodice mi je ovde”, rekla je najbolja rukometašica svijeta po dolasku u Banjaluku.

I Damnjanovićevoj je grad na Vrbasu dobro poznat: “Dok sam igrala za srpske klubove tri puta sam učestvovala na Svetosavskom turniru i nosim lepe uspomene iz ovog grada.”

Kao i Lekićeva, i Damnjanovićeva ima korijene u BiH.

“Uglavnom kažu da si ti iz mesta iz kojeg ti je otac. Moja majka je iz Kiseljaka i jedan deo mene je sa ovih prostora. Svi smo mi naši. Nemam često priliku da posetim mamin kraj, ali svaka poseta mi znači”, dodala je reprezentativka Srbije.

Igračice Srbije će u srijedu krenuti u Umag, gdje će nastupiti na Kroaciju kupu sa selekcijama Hrvatske, Njemačke i Poljske, a sve u cilju priprema za Prvenstvo Evrope, koje će biti igrano od 7. do 21. decembra. Srbija je u Grupi D sa Crnom Gorom, Francuskom i Slovačkom.

“Mečevi u Umagu će nam mnogo značiti, jer ćemo videti gde smo, trudićemo se da popravimo ono što je bilo loše, a da nadogradimo ono što je dobro. Mnogi govore da smo osvojili srebro na SP jer je igrano u Srbiji, pa ćemo pokušati da im dokažemo da to nije tačno. Još smo gladne pobeda i nadamo se medalji”, naglasila je Damnjanovićeva.

Lekićeva je svjesna da je pritisak na Srbiji nakon dobrih rezultata, prije svega nakon osvajanja srebra na SP 2013.

“Ali, da nam je neko ponudio da doživimo ovu vrstu pritiska, sve bismo oberučke prihvatile. Čeka nas EP i moramo da budemo svesne da treba da održimo kontinuitet, jer su nam Olimpijske igre cilj i kruna karijera. Očekuje nas teško EP, ali najvažnije je da budemo zdrave, a kvalitetom možemo da održimo kontinuitet”, rekla je Lekićeva.

Navijači

Saša Bošković, selektor Srbije, istakao je da je saradnja rukometnih saveza Srbije i RS izuzetna, da su organizovani zajednički kampovi, a da su nakon rukometaša Srbije u Banjaluku došle i najbolje rukometašice.

“Dolazio sam u Banjaluku kao gledalac, a sada sam sa zadovljstvom na radnom mestu. Ponosan sam što sam ovde, što dolazimo u našu zemlju i što igraju dva tima jedne reprezentacije. Znam da su nas ljudi iz RS bodrili na EP i SP i voleo bih da malo možemo da im vratimo ovim dolaskom i da osete da smo uz njih, jer znamo da su oni uz nas”, rekao je selektor.