Kin: Ferguson nije najbolji

[dropcap]LONDON[/dropcap] Bivši fudbaler Mančester junajteda Roj Kin je, po ugledu na mnoge poznate ličnosti iz svijeta sporta, objavio autobiografiju, koja je odmah izazvala veliku pažnju na Ostrvu.

Temperamentni Irac je u knjizi izneo neke do sada nepoznate detalje iz svoje karijere. Sadašnji asistent menadžera u Aston Vili je, pored ostalog, pisao o svom iskustvu tokom saradnje s Aleksom Fergusonom, koga, kako je naveo, ne smatra najboljim trenerom s kojim je radio, iako je sa Škotom doživio najsvjetlije trenutke karijere.

Kin smatra da je Brajan Klou, koji ga je trenirao u Notingem Forestu bolji stručnjak od slavnog šefa Junajteda.

“Brajana Kloua stavljam ispred Aleksa Fergusona iz prostog razloga jer me je Klou doveo u Notingem. Tako je sve počelo. Obojica su briljantni treneri, ali su različiti. Sa Fergusonom je to uvijek bio čist posao, sve je kod njega bilo posao. Bio je opsesivan i nemilosrdan. Nedostatak topline je bila njegova snaga. Bio je uspješan zato što je bio hladan. Njegove poruke su uvijek bile iste. Nikad me nisu zbunjivale, uvijek je bio jasan kada se obraćao nama igračima. Mora da sam ga 500 puta slušao i svaki put bih poslije rekao: ‘Da, to je bilo dobro’. To je nevjerovatno. Kao menadžer usvojio bih toplinu koju je imao Klou i Fergusonovu okrutnost i od toga napravio miks, uz dodatak mojih ideja”, napisao je Kin.

Kinov odnos sa Fergusonom se pogoršao na kraju njegovog boravka u Junajtedu, kada je i otišao upravo zbog sukoba sa škotskim stručnjakom. Irac je u klubu sa “Old Traforda” proveo 12 godina – od 1993. do 2005.

“Pričao sam s Fergusonom i složili smo se da su moji dani u klubu odbrojani. Pitao sam ga mogu li igrati za nekog drugog, a on mi je odgovorio da mogu, jer će ionako pocijepati moj ugovor. Samo sam pomislio: ‘Kakav si ti je… š…”, prisjeća se on.

Kin je zatim otkrio da ga je 2005. zvao Real Madrid.

“Menadžer mi je kazao da bi mogli da me zovu iz Real Madrida, pa sam telefon nosio stalno sa sobom. I kakve sam sreće imao, zazvonio je baš kada sam bio na WC šolji. U Španiju nisam otišao zbog straha, pa sam potpisao za Seltik”, otkriva on.

Takođe, Irac je u svojoj knjizi prvi put progovorio i o sukobu s Peterom Šmajhelom u Hong Kongu 1998.

“Peter i ja nismo bili u nekim odnosima tih dana. U jednom trenutku mi je došao i rekao: ‘Svega mi je dosta, idemo sad to riješiti’. Rekao sam ‘ok’ i krenula je tuča. Imam osjećaj da je sve trajalo desetak minuta i nije bilo lako; Peter je ipak krupan momak. Bilo je u igri i puno alkohola, tako da se nisam puno toga sjećao. Tek mi je Niki Bat ujutro prepričao detalje. Rekao je da sam ga nokautirao glavom. Ujutro smo obojica imali problema s Fergusonom, koji je urlao na nas dok smo ulazili u autobus”, tvrdi Kin.