Nikola Prce već igrao u dva baraža za SP

[dropcap]SARAJEVO[/dropcap] Za bh. rukometaša Nikolu Prcea meč sa Islandom će biti treći baraž za veliko takmičenje.

Uz Muhameda Toromanovića i Nebojšu Grahovca imao je priliku već dva puta igrati baraž. Iza sebe ima iskustvo protiv Mađarske i Njemačke u baražu za Svjetsko prvenstvo 2009. i 2013, pišu Nezavisne novine.

Sada ga čeka treći pokušaj da ode na Svjetsko prvenstvo sa reprezentacijom. Posljednja prepreka na putu ka Kataru, koji je domaćin SP 2015, jeste veliki Island s kojim će igrati 7. juna u Sarajevu i 15. juna u Rejkjaviku.

“Ono što nam se nikako ne smije desiti jeste da se upustimo u trku sa njima. U takvom raspletu smo gotovi, jer to je njihov teren. Moramo igrati pametan napad sa što manje tehničkih grešaka. Ako i ne izradimo čistu akciju za šut, bolje je loptu poslati preko gola, nego Islanđanima ponudi šansu za kontru”, jasan je Prce.

U oba prethodna pokušaja da zaigra na SP, Prce je sa bh. timom eliminisan.

“Protiv Mađarske smo imali vjerovatno najbolju reprezentaciju ikada. Odigrali smo super prvu utakmicu. Mislili smo da u revanšu možemo do Svjetskog prvenstva. Međutim, nismo bili svjesni da smo jako daleko. Sa Njemačkom je bila potpuno druga priča. ‘Pukli’ smo odmah u prvoj utakmici i revanš su svi shvatili kao formalnost, pa i sami Nijemci. Onda smo doma odigrali gotovo nevjerovatnu utakmicu. Potpuno smo deklasirali Njemačku, mada nisam imao osjećaj da smo igrali dobro kao protiv Mađarske u Đonđošu. Nije bilo naboja na terenu, nismo imali podršku sa tribina, za šta smo sami krivi, i sve je nekako bilo čudno. No, konstantno smo dodavali gas i sami sebe motivisali. Nažalost, nismo uspjeli napraviti senzaciju”, priča Prce i kaže da za nadu za plasman na SP u prvoj utakmici BiH mora dobiti Island.

“Nemamo šta izgubiti, jer oni su apsolutni favoriti. Ako uđemo u prvu utakmicu kako treba, onda se možemo nečemu nadati. Moramo ići na glavu za svaku loptu. Samo tako možemo razmišljati o plasmanu na Svjetsko prvenstvo”, kaže lijevi bek bh. tima.

Napušta PIK Seged

Prce je proteklu polusezonu proveo u redovima mađarskog vicešampiona PIK Segeda sa kojim je osvojio Kup EHF.

Ipak, neće ostati u Mađarskoj.

“Iza mene je sjajna polusezna sa PIK Segedom, ali ne ostajem u ovom klubu. Još ne znam gdje ću igrati naredne sezone. Međutim, ne brinem, jer imam dosta ponuda, ali ću odlučiti nakon baraža”, kaže Prce.