BiH preko velikog Islanda do SP u rukometu!

[dropcap]REJKJAVIK[/dropcap] Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će u Kataru 2015. prvi put u svojoj istoriji zaigrati na Svjetskom prvenstvu.

Izabranici selektora Dragana Markovića večeras su priredili pravu senzaciju eliminisavši u baražu velikog favorita, selekciju Islanda, i to u Rejkjaviku.

Nakon trijumfa 33:32 u Sarajevu u revanšu u šokantnoj završnici bilo je 29:29, a nakon što je sirena označila kraj nastupilo je neopisivo slavlje našeg tima, pišu Nezavisne novine.

Za bh. rukometaše SP u Kataru biće prvi nastup uopšte na velikim takmičenjima, uključujući evropska prvenstva i olimpijske igre, a izbacili su trenutno petu reprezentaciju Evrope. Ovaj podatak dovoljno govori o tome kakvo su sportsko čudo priredili najbolji bh. rukometaši, predvođeni ponovo fenomenalnim Nikolom Prceom na parketu.

Iskusni lijevi bek nije postigao 11 golova kao u Sarajevu, ali svih 7 u revanšu bilo je u pravo vrijeme. Kada bi se god Islanđani ponadali da mogu napraviti preokret Prce bi pogodio. Uz njega u napadu je ponovo nezaustavljiv bio srednji bek Ivan Karačić sa 6 golova.

Sjajan je na golu, posebno u prvom poluvremenu, bio je Benjamin Burić sa 12 odbrana, dok je mnogo pomogao u ključnim trenucima drugi golman Predrag Dejanović upisavši 4 perfektne intervencije, od čega jedan zaustavljeni sedmerac.

Ovaj sastav BiH ostaće upisan zlatnim slovima u istoriju našeg rukometa: B. Burić 12 odbrana, Vražalić 4, Ovčina 2, S. Burić 2, Čakić, Savić 1, Toromanović 2, Čelica 1, Karačić 6, Prce 7, Bubalo, Vranješ, Malinović 3, Milas, Dejanović 4 odbrane.

Bh. rukometaši se iz Islanda vraćaju u pondjeljak, a njihov dolazak na sarajevski aerodrom planiran je oko 21.30.

Osim naše reprezentacije, plasman na SP u Kataru kroz evropski baraž osigurali su: Slovenija, Bjelorusija, Poljska, Austrija, Švedska, Češka, Makedonija i Rusija.

Ranije su svoje mjesto osigurali: aktuelni šampion svijeta Španija, domaćin Katar, te Hrvatska, Danska, Francuska, Alžir, Egipat, Tunis, Bahrein, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Australija.

Preostala tri učesnika biće poznata nakon Panameričkog prvenstva krajem ovog mjeseca.