Urugvajci slabi zbog nedostatka slatkiša

[dropcap]SAO PAULO[/dropcap] Loša igra Urugvajaca i poraz od Kostarike na startu Mundijala mogli bi da budu opravdani, jer im brazilski carinici nisu dozvolili da iz svoje zemlje donesu 40 kilograma karamel preliva, njihove omiljene poslastice.

Naime, prilikom slijetanja na aerodrom u Belo Horizonteu preliv je zaplijenjen uz obrazloženje da Urugvajci ne posjeduju potrebnu dokumentaciju za unos mliječnih proizvoda u zemlju.

Zvaničnik međunarodnog aerodroma u Belo Horizonteu objasnio je da su tegle sa “dulce de leche” zadržane dok Urugvajci ne dostave adekvatan sanitarni sertifikat.

“Karamel preliv Urugvajci mogu dobiti kada dostave potrebnu dokumentaciju. U suprotnom, mi ćemo im vratiti čašice ove smjese kada budu napuštali zemlju”, bio je jasan zvaničnik brazilskog Ministarstva poljoprivrede.

Vodeći urugvajski list “El Pais” piše da je nedostatak omiljene poslastice Urugvajce možda stajao loše igre i poraza u subotu od reprezentacije Kostarike s 3:1.

Bivši urugvajski golman Huan Kastiljo tvrdi da on i njegovi saigrači nisu imali takav problem kada su išli na Svjetsko prvenstvo održano 2010. u Južnoj Africi, ali zakoni ove dvije zemlje su, očigledno, drugačiji.

Mediji u Urugvaju pišu da nije poznato pripada li 40 kilograma poslastice jednom igraču ili je ona namijenjena svim članovima reprezentacije.

“Dulce de leche” je slatkiš od karamela, tipičan za južnoameričke zemlje. Pravi se od kondenzovanog mlijeka, šećera, ekstrakta vanile i sode bikarbone. Višečasovnim kuvanjem sastojaka dobija se gusta karamelizovana smjesa koja se koristi kao fil za palačinke, preliv za sladolede i voćne kupove.