Šumaher nepokretan do kraja života?

[dropcap]LOZANA[/dropcap] Mihael Šumaher ostaće nepokretan do kraja života, smatra vodeći švajcarski neurolog Erik Riderer.

Iako se legendarni vozač Formule 1 probudio iz kome i napustio bolnicu 16. juna, veliki broj svjetskih medicinskih stručnjaka tvrdi da prognoze u vezi s njegovim stanjem nisu tako sjajne.

Njemački as je u bolničkoj postelji u Grenoblu u komatoznom stanju bio skoro šest mjeseci nakon čega je prebačen u rehabilitacionu kliniku u Lozani, gdje će nastaviti liječenje.

To je potvrdila njegova menadžerka Sabine Kem i najavila da je pred Šumijem dug proces oporavka. Međutim, Riderer vjeruje da potpunog oporavka neće biti.

“Ostaće nepokretan do kraja života i uvijek će se morati osloniti na druge da mu pomognu”, rekao je Riderer za emisiju “20 minuta” i dodao da će “biti dobro ako Šumaher u naredna tri mjeseca uspije da sjedi uspravno ili da za šest mjeseci samostalno upravlja električnim invalidskim kolicima”.

Riderer ipak tvrdi kako je buđenje iz kome nakon tako dugo vremena ipak dobar i pozitivan znak.

“Kada se neko probudi iz kome nakon što je u njoj bio pola godine, to je svakako dobar i pozitivan znak. Kako za njega, tako i za njegovu porodicu”, izjavio je poznati stručnjak iz oblasti neurologije potvrdivši riječi svojih kolega, koje tvrde da tek svaki deseti pacijent koji provede to vrijeme u komi vrati mentalne i psihičke sposobnosti.

“Čak i da kompletira rečenicu biće za njega veoma teško. Moraće da uči riječi ponovo”, kaže Švajcarac.

Riderer nije prvi doktor koji je izrazio sumnju u oporavak, a Kemova je u nekoliko navrata to demantovala kazavši da ti ljekari traže samo medijsku pažnju.

Ona je 16. juna objavila da Šumaher više nije u komi te da da nastavlja sa dugom fazom oporavka. Mihael je tog istog dana prebačen u Lozanu u čijoj je blizini i porodična kuća Šumaherovih.

Mihael Šumaher je doživio pad u decembru prošle godine kada je na skijanju udario glavom o kamen.