Šahista na listi terorista

[dropcap]DŽORDŽTAUN[/dropcap] Tafin Kan, šahovski šamion Gvajane, nije dobio vizu za Norvešku, gdje je trebao da učestvuje na 41. šahovskoj Olimpijadi, jer se njegovo ime pojavilo na međunarodnoj listi terorista.

Naime, Kan je zajedno sa članovima državnog tima Gvajane predao aplikaciju u Surinamu, gdje je najbliža ambasada za predaju aplikacija za norvešku vizu.

Međutim, on je odbijen jer se njegovo ime nalazi na međunarodnoj listi terorista.

Iršad Mohamed, predsjednik Šahovskog saveza Gvajane, izjavio je da je istina da je i Kan bio među šahistima koji su predali aplikaciju za norvešku vizu. Međutim, dok su svi članovi tima uredno dobili vize, Kanova situacija se zakomplikovala. Navodno, jedan od teorrista koji se nalaze na listi ima identične podatke datuma i mjesta rođenja kao i Kan.

I dok je Kan čekao par dana u Surinamu da se cijela stvar razriješi, na kraju mu je rečeno da, ipak, ne može dobiti vizu.

Lokalni mediji prenose da je Kan vjerovatno žrtva povećanog terorističkog nadzora u Norveškoj, jer su norveške vlasti prije par dana objavile da je ova zemlja suočena sa neposrednom terorističkom prijetnjom.

Kako god bilo, Kan nije dobio vizu za Norvešku, gdje je šahovska Olimpijada već počela i trajaće do 14. avgusta.