Razvoj sporta po ugledu na zemlje EU

[dropcap]VARŠAVA[/dropcap] Srbija je otpočela unapređenje sistema sporta i na tom putu koristiće iskustva zemlja Evropske unije, rekao je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Udovičić je to rekao u Varšavi, gdje se tokom utakmice Srbija – Poljska, kojom je otvoreno Svjetsko prvenstvo u odbojci, susreo sa predsjednikom Poljske Bronislavom Komorovskim i ministrom sporta i turizma Anžejem Bjernatom, navedeno je u saopštenju Ministarstva sporta.

“Na tom putu koristićemo iskustva zemalja Evropske unije, a posebno onih koje su u ranijem periodu imale sličan sistem i uređenje kao i mi. Prioriteti su nam podizanje rekreativnog i amaterskog sporta, puna odgovornost i transparentnost u finansiranju sporta, te transformacija i profesionalizacija klubova”, rekao je Udovičić.

Udovičić je čestitao na organizaciji otvaranja kojem je na nacionalnom stadionu prisusutvovalo više od 65.000 gledalaca čime je, na meču između Poljske i Srbije, nakon 62 godine oboren rekord u broju navijača na jednoj odbojkaškoj utakmici.

On je iskoristio priliku da zahvali na pomoći koju je Poljska pružila Srbiji tokom majskih poplava, kao i da čestita na izboru premijera Donalda Tuska na mjesto predsjednika Evropskog savjeta.

Srpski ministar sporta i predsjednik Odbojkaškog saveza Srbije Aleksandar Boričić prisustvovali su svečanom otvaranju kao gosti predsjednika Svjetske odbojkaške federacije Arija Grase.